Gorąca czekolada z bitą śmietaną i orzechami laskowymi

W zimowy, mroźny wieczór kubek gorącej czekolady jest jak magiczny eliksir:) Każdego wielbiciela czekolady nie trzeba chyba specjalnie namawiać.

Składniki:
na 2 porcje

330 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki mleka
150 gram czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
1/3 szklanki orzechów laskowych
opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru

Połowę śmietanki 30% i mleko umieszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszając podgrzewamy, aż czekolada się roztopi i stanie się gorąca. Dodajemy zmielone orzechy laskowe (zostawiamy około 1 łyżkę mielonych orzechów do posypania śmietanki).
Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywno mikserem. Opcjonalnie, jeśli jesteśmy wyjątkowymi amatorami słodyczy, podczas ubijania dodajemy do śmietanki  1-2 łyżki  cukru pudru.
Do kubków (pucharków) wylewamy gorącą czekoladę na około 2/3 wysokości, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy zmielonymi orzechami laskowymi.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Gdyby nie to, że taka czekolada jest bombą kaloryczną przyrządzałabym ją chyba codziennie. Nic tak nie poprawia mi humoru. Fajne porady jak ją przyrządzić znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ i muszę przyznać, że korzystam z tych bardzo często. Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger