Nowe ulepszone warzywne kostki rosołowe

Jeśli kostki rosołowe - to tylko te domowe, od kiedy zrobiłam je po raz pierwszy używam już tylko takich. To kwestia wyboru, dbania o siebie i najbliższych, dbania o zdrowie i to co jemy. Za każdym razem przepis trochę ewoluuje i nie trzymam się już tak ściśle oryginalnego przepisu, dodając przyprawy „na oko”. Zmieniłam też trochę ilość składników, tak by uzyskać jeszcze mocniej skondensowaną wyraźniejszą, intensywniejszą w smaku wersję. I myślę, że ten przepis jest idealny – dopracowany szczegółowo. Zawsze robię większą ilość (część rozdaję), na bieżąco używam porcji pasteryzowanej, a gdy ta się skończy to wtedy sięgam po zapas mrożonych kostek. Dodaję je do zup, sosów, mięs i nie wyobrażam sobie bez nich gotowania.
Z tego przepisu wychodzi 2 słoiki 250 ml oraz 4 foremki jak na lód (wielkość jak zdjęciu)




Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
3 łodygi selera naciowego
1 seler
1 por
1 duża cebula
3 ząbki polskiego czosnku

3 łyżeczki lubczyku (lub w sezonie pęczek posiekanego świeżego)
pęczek posiekanej natki pietruszki
pęczek posiekanego koperku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka rozmarynu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka cząbru
1 -2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
4-5 łyżeczek soli himalajskiej
zmielone w młynku (lub w ubite w moździerzu)-2 liście laurowe, 6 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka kolendry
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 i 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej
2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.

Marchew, selera, seler naciowy, pietruszkę, cebulę i pora ścieramy na tarce.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy starte jarzyny. Wrzucamy przyprawy, przeciskamy przez praskę czosnek i wszystko smażymy 2 minuty mieszając, by nie dopuścić do przypalenia. Dolewany wodę i sos sojowy. Całość gotujemy około 15 minut. Pod koniec dodajemy świeżą posiekaną zieleninę: pietruszkę, koperek i lubczyk. Uduszoną masę warzywną ściągamy z palnika i miksujemy blenderem,  by uzyskać gładką masę.
Gotową masę przekładamy do pojemników na lód (zimną) lub do wyparzonych, gorących słoików (gorącą),od razu zakręcając słoik.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger