Kruche babeczki z czereśniowym nadzieniem

To wspaniałe połączenie kruchego ciasta, czereśniowego nadzienia i bitej śmietany sprawia, że takie słodkości znikają jak tylko pojawią się na stole. Sekretem jest wspaniale kruche ciasto oraz soczyste, dojrzałe, słodkie czereśnie.





Składniki:
ciasto kruche (porcja na około 20 małych babeczek):

250 gram mąki
90 gram cukru pudru
2 żółtka
140 gram zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%

Masło kroimy w cienkie plasterki. Z wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy na około 60 minut do lodówki.
Foremki na babeczki (lub na małe tartaletki) dokładnie smarujemy masłem. Ciastko rozwałkowujemy na 2-3 milimetry, wycinamy z ciasta kółka odpowiadające wielkości foremek. Foremki wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy babeczki przez około 13 minut, aż lekko zbrązowieją.
Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy wyjmujemy z foremek.

Nadzienie:
500 gramów czereśni (już bez pestek)
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Czereśnie przekładamy do garnka, razem z ich sokiem, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy około 10 minut. Możemy lekko rozdrobnić gotujące owoce. Pod koniec dodajmy przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną szybko mieszamy i gdy masa owocowa zgęstnieje zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Dodatkowo:
230 ml Śmietana 36%
2 łyżki cukru
1 fix
Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem pod koniec dodając cukier i ewentualnie fix do śmietanki (sprawi, że dłużej pozostanie gęsta i nie rozpłynie się na babeczkach, szczególnie w ciepły dzień)

Babeczki najlepiej udekorować chwilę przed podaniem, ewentualnie jeśli przygotowujemy je wcześniej, umieścić w lodówce.
Na spód babeczki wykładamy nadzienie czereśniowe i dekorujemy bitą śmietaną.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger