Fantastyczne jaglane ciasto z rabarbarem i malinami

Zapraszam na wiosenne, pyszne ciasto jaglane z rabarbarem i malinami. Ciasto o konsystencji mokrego sernika wspaniale uzupełnia smak owoców. Poezja dla wszystkich wielbicieli wypieków z kaszy jaglanej i serników. Cynamon i kurkuma nadają mu żółty kolor oraz wspaniały zapach i smak.
Komu kawałek?



Składniki:
Na formę 21x21 cm

1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
sok z 1 cytryny
1 łyżka oleju kokosowego
20 daktyli bez pestek
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki kokosowej
3 łyżki cukru waniliowego
2 laski rabarbaru + łyżka cukru
1 szklanka malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając do czasu, aż kasza wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękka by ją zmiksować do konsystencji sera na sernik (około 17 minut).  Po około 10 minutach dodajemy do kaszy daktyle i gotujemy je razem z kaszą. W razie potrzeby  dolewamy odrobinę wody i gotujemy kaszę jeszcze chwilę. Ugotowaną kaszę studzimy.
W misce umieszczamy przestudzoną ugotowaną kaszę z daktylami i dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza owocami i miksujemy je, aż uzyskamy gładką masę bez grudek. Na tym etapie najlepiej skosztować masę i ewentualnie, według własnego upodobania odrobinę dosłodzić. Masę przekładamy do formy silikonowej. Na wierz wykładamy obrany rabarbar pokrojony w kostki i obtoczony w cukrze oraz maliny. Owoce lekko wciskamy w ciasto.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do  190 stopni i pieczemy około 45 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger