Tort Walentynkowy czekoladowo - kokosowy
Wspaniały tort, idealny na świętowanie Walentynek. Czekoladowe ciasto i do tego masa kokosowa to boskie połączenie, zachwycające słodyczą. W wyjątkowym towarzystwie będzie smakował jeszcze lepiej ... Zatem słodkich Walentynek...
Masa kokosowa:
300 ml mleka
55 g kaszy manny
90 g wiórków kokosowych
90 g masła
90 g cukru pudru
Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę oraz wiórki koksowe i cały czas mieszając zagotowujemy, uważając by masa się nie przypaliła. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią dociskając ją do masy i odstawimy w chłodne miejsce by masa wystygła.
Chłodną masę ucieramy z cukrem pudrem i masłem.
Składniki na ciasto czekoladowe:
na formę o średnicy 21 cm
100 g masła
80 g drobnego cukru do wypieków
1 jajo
100 g mąki pszennej
25 g kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
80 ml jogurtu naturalnego
Masło z cukrem ucieramy na puszysty krem. Nie przestając ucierać, wbijamy jajo, a następnie na przemian ,w dwóch turach dodajemy mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz jogurt naturalny.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystudzania.
Na ciasto czekoladowe wykładamy masę kokosową i wstawiamy na 1godzinę do lodówki.
Polewa:
100 gramów gorzkiej czekolady
30 gramów masła
Posypki do dekoracji
Masło i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia.
Polewę wylewamy na warstwę kokosową i wyrównujemy. Dekorujemy kolorowymi posypkami.
Smacznego.
Masa kokosowa:
300 ml mleka
55 g kaszy manny
90 g wiórków kokosowych
90 g masła
90 g cukru pudru
Do gotującego mleka wsypujemy kaszę mannę oraz wiórki koksowe i cały czas mieszając zagotowujemy, uważając by masa się nie przypaliła. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią dociskając ją do masy i odstawimy w chłodne miejsce by masa wystygła.
Chłodną masę ucieramy z cukrem pudrem i masłem.
Składniki na ciasto czekoladowe:
na formę o średnicy 21 cm
100 g masła
80 g drobnego cukru do wypieków
1 jajo
100 g mąki pszennej
25 g kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
80 ml jogurtu naturalnego
Masło z cukrem ucieramy na puszysty krem. Nie przestając ucierać, wbijamy jajo, a następnie na przemian ,w dwóch turach dodajemy mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz jogurt naturalny.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystudzania.
Na ciasto czekoladowe wykładamy masę kokosową i wstawiamy na 1godzinę do lodówki.
Polewa:
100 gramów gorzkiej czekolady
30 gramów masła
Posypki do dekoracji
Masło i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia.
Polewę wylewamy na warstwę kokosową i wyrównujemy. Dekorujemy kolorowymi posypkami.
Smacznego.
Z takim ciachem z pewnością będą udane :)
OdpowiedzUsuńo tak :) a słodyczy nigdy za wiele :)
Usuń