Serowe oponki - najlepsze!!!
Najlepsze oponki, według przepisu mojej Mamy. Takie jedliśmy w dzieciństwie, są po prostu obłędnie pyszne. A tłusty czwartek na szczęście jest tylko raz w roku :) I jeżeli nie macie pomysłu, jakimi smakołykami się w ten dzień objadać to polecam Wam właśnie ten przepis.
Składniki:
250 gramów sera białego półtłustego
260 gramów mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jaja
2 łyżki octu spirytusowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej rzepakowy do smażenia
Ser mielimy. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 8 - 10 mm. Z ciasta wykrawamy oponki. W rondlu rozgrzewamy olej (nie powinien być jednak zbyt gorący, by oponki się od razu nie przypaliły i by miały czas urosnąć). Na gorący olej delikatnie wykładamy oponki i smażymy, przewracając by z obu stron były równo wysmażone na złoty kolor. Po wyjęciu układamy je na ręczniku papierowym, odsączymy w ten sposób nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
Składniki:
250 gramów sera białego półtłustego
260 gramów mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jaja
2 łyżki octu spirytusowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
olej rzepakowy do smażenia
Ser mielimy. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 8 - 10 mm. Z ciasta wykrawamy oponki. W rondlu rozgrzewamy olej (nie powinien być jednak zbyt gorący, by oponki się od razu nie przypaliły i by miały czas urosnąć). Na gorący olej delikatnie wykładamy oponki i smażymy, przewracając by z obu stron były równo wysmażone na złoty kolor. Po wyjęciu układamy je na ręczniku papierowym, odsączymy w ten sposób nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz