Żytnie ciastka z pistacjami i cukrem kokosowym

Fantastyczne żytnie ciastka z pistacjami, o lekko karmelowym smaku, co zawdzięczają dodatkowi cukru kokosowego. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Pyszne!  Posmakują każdemu. Są zdrowszą i mniej kaloryczną opcją jeśli mamy ochotę na coś słodkiego. 

Cukier kokosowy posiada wysoką zawartość składników mineralnych, jest długotrwałym źródłem energii oraz posiada niski indeks glikemiczny (IG = 35). Może zatem być stosowany przez diabetyków. Naturalnie występujące w nim enzymy, spowalniają wchłanianie cukru do krwi. Jest bogatym źródłem potasu, magnezu cynku, żelaza witamin z grupy B oraz C. Warto więc zastąpić nim tradycyjny biały cukier.


 
Składniki:
100 gram miękkiego masła
100 gram cukru kokosowego
1 jajo
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 gram mąki żytniej chlebowej
50 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram drobno  posiekanych  pistacji 
opcjonalnie cukier kokosowy do posypania ciastek

Masło uciekamy z cukrem, aż uzyskamy puszysty krem. Nie przestając ucierać dodajemy jajo i ekstrakt waniliowy a następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec wsypujemy posiekane pistacje i mieszamy ciasto łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układamy je w odstępach na blasze. Ciastka lekko spłaszczamy używając do tego łyżki (lub po prostu ręką), posypujemy cukrem kokosowym (opcjonalnie) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 12 minut. Po upieczeniu ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger