Jaglane muffiny z czerwoną porzeczką

Lato jest cudowne. Za co tak uwielbiamy tą akurat porę roku? Najbardziej za gorące słońce i słodkie owoce. Tym razem mam dla Was propozycję na wykorzystanie owoców czerwonej porzeczki. Muffiny są pyszne, lekko orzechowe z kwaskowatą nutą czerwonej porzeczki. Smakują pysznie dzięki mące jaglanej, którą uwielbiam i staram się wykorzystywać w wypiekach jak najczęściej.
Zapraszam na małe pyszne słodkości.




Składniki:
na 12 sztuk

1 szklanka mąki jaglanej
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki śmietany 36%
szklanka świeżych owoców czerwonej porzeczki
cukier puder do oprószenia


Jaja i cukier ubijamy mikserem kilka minut, by powstał puszysty krem, dolewamy małym strumieniem olej (nie przestając ubijania) i na koniec śmietankę.
W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki z orzechami i proszkiem do pieczenia.
Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy składniki łyżką, aż się dokładnie połączą.
Na koniec wsypujemy czerwoną porzeczkę i mieszamy.
Ciasto przekładamy łyżką do silikonowych foremek na muffiny.
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Upieczone muffiny posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger