Jaglano-daktylowe ciastka z kokosem i nerkowcami

Ciastka to najlepsze ze słodyczy. Najprostsze do zrobienia. A gdy uda się połączyć i słodki smak i zdrowe składniki to mamy ciastka idealne.
Te są słodkie, ale bez cukru i w dodatku bez mąki. Do tego zdrowe orzechy. Takimi słodkościami można się objadać bez wyrzutów sumienia.
Kasza jaglana szczególnie polecana jest w sezonie jesienno-zimowym, nie tylko działa rozgrzewająco ale wzmocni też nasz organizm w walce z wszelkimi choróbskami.
To ciastka o składzie, który idealnie sprawdzi się w nadchodzącym sezonie.




Składniki na 2 blachy ciastek:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej
3 szklanki wody
szklanka suszonych daktyli (bez pestek) + ¾ szklanki zagotowanej wody
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła)
¾ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki posiekanych nerkowców

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą, najlepiej gorącą wodą. Zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę i będzie bardzo miękka (nie mieszamy kaszy).
Daktyle zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut, by zmiękły.
W misce umieszczamy miękką kaszę jaglaną, olej kokosowy i odcedzone daktyle, dodajemy wiórki kokosowe.  Miksujemy blenderem składniki aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i mieszamy wszystko łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastka: mokrymi dłońmi formujemy kulki i lekko je spłaszczamy (ciasto będzie się kleić do rąk).
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut, aż będę miały chrupiącą skorupkę i złoty kolor.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger