Boskie ciasto z czarną porzeczką
Słodycz ciasta w połączeniu z kwaśnym smakiem czarnej porzeczki to połączenie wspaniałe. Ciasto konsystencją przypomina brownie. Czarna porzeczka idealnie się tutaj komponuje i nadaje ciastu charakteru. Ciasto zachwyca i znika szybko …. Zapraszam.
Składniki:
Na formę 21x21 cm
160 gramów mąki pszennej
140 gramów miękkiego masła
140 gramów cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
50 gramów białej czekolady, posiekanej
skórka i sok ze sparzonej cytryny
200 gramów czarnej porzeczki
Dodatkowo:
50 gramów białej czekolady
3 łyżki śmietanki 36%
owoce czarnej porzeczki do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, przez około 3 minuty. Dodajemy jaja i sok z cytryny i ponownie chwilę ucieramy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, startą skórką z cytryny i posiekaną czekoladą. Wsypujemy suche składniki do kremu maślanego i mieszamy krótko łyżką, by składniki się połączyły.
Ciasto przekładamy do formy silikonowej (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch wykładamy owoce i lekko wciskamy je łyżką w ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 40 minut.
Gdy ciasto jest jest upieczone i przestudzone, przygotowujemy polewę.
Czekoladę umieszczamy w ganku razem ze śmietanką i podgrzewamy, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści. Polewamy ciasto i dekorujemy świeżymi owocami czarnej porzeczki.
Smacznego!
![]() |
Ciasto z czarną porzeczką |
Składniki:
Na formę 21x21 cm
160 gramów mąki pszennej
140 gramów miękkiego masła
140 gramów cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
50 gramów białej czekolady, posiekanej
skórka i sok ze sparzonej cytryny
200 gramów czarnej porzeczki
Dodatkowo:
50 gramów białej czekolady
3 łyżki śmietanki 36%
owoce czarnej porzeczki do dekoracji
Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, przez około 3 minuty. Dodajemy jaja i sok z cytryny i ponownie chwilę ucieramy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, startą skórką z cytryny i posiekaną czekoladą. Wsypujemy suche składniki do kremu maślanego i mieszamy krótko łyżką, by składniki się połączyły.
Ciasto przekładamy do formy silikonowej (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch wykładamy owoce i lekko wciskamy je łyżką w ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 40 minut.
Gdy ciasto jest jest upieczone i przestudzone, przygotowujemy polewę.
Czekoladę umieszczamy w ganku razem ze śmietanką i podgrzewamy, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści. Polewamy ciasto i dekorujemy świeżymi owocami czarnej porzeczki.
Smacznego!
![]() |
Ciasto z czarną porzeczką |
![]() |
Ciasto z czarną porzeczką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz