Domowa herbata różano-miętowa
Sezon na kwiaty i zioła nie pozwala przejść obok nich obojętnie. Zachwycają zapachem, wyglądem oraz smakiem. A ponieważ róż kwitnie ogromna ilość, postanowiłam zasuszyć płatki i wykorzystać je w herbacie.
Suszone płatki róż wspaniale pachną, wykorzystywane są jako element dekoracyjny, ale także wspaniale sprawdzają się przy przygotowywaniu herbaty. Napar z róży posiada łagodny zapach i lekko kwaskowy smak, dzięki zawartości witaminy C.
Dzika róża to bogactwo składników mineralnych i witamin. Jej suszone owoce i liście zawierają więcej tej substancji niż cytryna czy czarna porzeczka. Róża dostarczy naszemu organizmowi witamin C, K, E i P, a także garbniki, wapń, magnez oraz żelazo.
Płatki róży to uszlachetniający smak dodatek do każdego rodzaju herbat i napojów. Wspaniale komponują się z ziołami, czy jako dodatek do czarnej herbaty.
Herbata miętowa pomaga kontrolować apetyt, a w szczególności ochotę na słodkości. Poprawia perystaltykę jelit, łagodzi zaparcia i problemy żołądkowe, działa przeciwskurczowo, przeciwpasożytniczo, przeciwwymiotnie a także bakteriobójczo. Łagodzi bóle mięśni, stawów, nerwobóle. Ma działanie relaksujące. Kojący aromat naparu zmniejsza zdenerwowanie i poprawia metabolizm.
Połączenie wspaniałego działania mięty oraz delikatności i właściwości płatków róż da nam cudowną w smaku i aromacie, delikatną herbatę.
Płatki róży (najlepiej dzikiej) zbieramy i suszymy (rozkładając na tacce).
Miętę suszymy wieszając gałązki w zacienionym miejscu.
Przygotowanie:
Suszone płatki róży i liście mięty mieszamy w proporcjach 1:1, i umieszczamy w szklanym słoiku, szczelnie zakręcamy.
Jeżeli posiadamy woreczki do herbaty (do kupienia w sklepach internetowych), to do woreczka nakładamy 1 łyżeczkę mieszanki. Możemy również użyć zaparzacza do herbaty, lub po prostu wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki.
Jedną łyżeczkę mieszanki zalewamy wrzątkiem (1 filiżanka) i parzymy pod przykryciem 10-15 minut.
Suszone płatki róż wspaniale pachną, wykorzystywane są jako element dekoracyjny, ale także wspaniale sprawdzają się przy przygotowywaniu herbaty. Napar z róży posiada łagodny zapach i lekko kwaskowy smak, dzięki zawartości witaminy C.
Dzika róża to bogactwo składników mineralnych i witamin. Jej suszone owoce i liście zawierają więcej tej substancji niż cytryna czy czarna porzeczka. Róża dostarczy naszemu organizmowi witamin C, K, E i P, a także garbniki, wapń, magnez oraz żelazo.
Płatki róży to uszlachetniający smak dodatek do każdego rodzaju herbat i napojów. Wspaniale komponują się z ziołami, czy jako dodatek do czarnej herbaty.
Herbata miętowa pomaga kontrolować apetyt, a w szczególności ochotę na słodkości. Poprawia perystaltykę jelit, łagodzi zaparcia i problemy żołądkowe, działa przeciwskurczowo, przeciwpasożytniczo, przeciwwymiotnie a także bakteriobójczo. Łagodzi bóle mięśni, stawów, nerwobóle. Ma działanie relaksujące. Kojący aromat naparu zmniejsza zdenerwowanie i poprawia metabolizm.
Połączenie wspaniałego działania mięty oraz delikatności i właściwości płatków róż da nam cudowną w smaku i aromacie, delikatną herbatę.
Płatki róży (najlepiej dzikiej) zbieramy i suszymy (rozkładając na tacce).
Miętę suszymy wieszając gałązki w zacienionym miejscu.
Herbata z płatków róży i mięty |
Herbata z płatków róży i mięty |
Przygotowanie:
Suszone płatki róży i liście mięty mieszamy w proporcjach 1:1, i umieszczamy w szklanym słoiku, szczelnie zakręcamy.
Jeżeli posiadamy woreczki do herbaty (do kupienia w sklepach internetowych), to do woreczka nakładamy 1 łyżeczkę mieszanki. Możemy również użyć zaparzacza do herbaty, lub po prostu wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki.
Jedną łyżeczkę mieszanki zalewamy wrzątkiem (1 filiżanka) i parzymy pod przykryciem 10-15 minut.
Herbata z płatków róży i mięty |
Herbata z płatków róży i mięty |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz