Ciastka francuskie z nadzieniem migdałowym
Gdy na szybko potrzebujemy przygotować coś słodkiego to ciasto francuskie jest idealnym rozwiązaniem. Można wyczarować z niego najróżniejsze desery oraz przekąski. Moim ulubionym sposobem na ciasto francuskie są ciastka z migdałowym nadzieniem. Smakują fantastycznie. Są idealne do kawy, mogą zastąpić drożdżówkę.
Składniki:
na 8 ciastek
1 opakowanie ciasta francuskiego (schłodzone w lodówce)
1 szklanka mielonych migdałów (lub drobno pokruszonych płatków migdałów)
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki śmietanki 30 %
Dodatkowo:
roztrzepane jajo
płatki migdałów do oprószenia
W rondelku umieszczamy zmielone migdały, cukier puder i śmietankę i podgrzewamy mieszając, by masa migdałowa się nie przypaliła. Masa jest gotowa gdy zgęstnieje (będzie miała stałą konsystencję) a migdały lekko się zrumienią.
Gdy migdałowa masa wystygnie, wyjmujemy ciastko francuskie z lodówki i dzielimy je na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy łyżkę migdałowego nadzienia, składamy ciasto na pół i łączymy ze sobą boki. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy płatkami migdałów.
Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 12 min.
Smacznego!
Składniki:
na 8 ciastek
1 opakowanie ciasta francuskiego (schłodzone w lodówce)
1 szklanka mielonych migdałów (lub drobno pokruszonych płatków migdałów)
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki śmietanki 30 %
Dodatkowo:
roztrzepane jajo
płatki migdałów do oprószenia
W rondelku umieszczamy zmielone migdały, cukier puder i śmietankę i podgrzewamy mieszając, by masa migdałowa się nie przypaliła. Masa jest gotowa gdy zgęstnieje (będzie miała stałą konsystencję) a migdały lekko się zrumienią.
Gdy migdałowa masa wystygnie, wyjmujemy ciastko francuskie z lodówki i dzielimy je na kwadraty. Na każdym kwadracie układamy łyżkę migdałowego nadzienia, składamy ciasto na pół i łączymy ze sobą boki. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy płatkami migdałów.
Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około 12 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz