Orkiszowa babka pomarańczowa
Wspaniale puszysta, pięknie pachnąca pomarańczami i cudowna w smaku babka z mąki orkiszowej.
Na pewno jeszcze nie raz się u nas pojawi, w różnych wersjach smakowych, bo zachwyciła smakiem wszystkich. Skusicie się?
Składniki:
90 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
60 gramów mąki pszennej
65 gramów mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju rzepakowego
130 gramów cukru
4 jaja
skórka otarta z 2 sparzonych pomarańczy
1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
Sos pomarańczowy:
sok wyciśnięty z 1 sparzonej pomarańczy
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Jaja i cukier ubijamy mikserem przez około 4 -5 minut. Następnie, nie przestając ubijania, wlewamy małym strumieniem olej i na końcu ekstrakt. W osobnej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy, w 3 turach, sypkie składniki i mieszamy delikatnie łyżką, dodajemy skórkę z pomarańczy.
Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem (jeśli używamy silikonowej formy nie potrzeby natłuszczania jej).
Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy wyjmujemy formy.
Syrop:
Sok z pomarańczy wlewamy do garnka, dodajemy cukier i mieszając gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć (około 10 minut). Babkę polewamy syropem pomarańczowym .
Smacznego!
Na pewno jeszcze nie raz się u nas pojawi, w różnych wersjach smakowych, bo zachwyciła smakiem wszystkich. Skusicie się?
Orkiszowa babka pomarańczowa |
Orkiszowa babka pomarańczowa |
Składniki:
90 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
60 gramów mąki pszennej
65 gramów mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml oleju rzepakowego
130 gramów cukru
4 jaja
skórka otarta z 2 sparzonych pomarańczy
1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
Sos pomarańczowy:
sok wyciśnięty z 1 sparzonej pomarańczy
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Jaja i cukier ubijamy mikserem przez około 4 -5 minut. Następnie, nie przestając ubijania, wlewamy małym strumieniem olej i na końcu ekstrakt. W osobnej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy, w 3 turach, sypkie składniki i mieszamy delikatnie łyżką, dodajemy skórkę z pomarańczy.
Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej masłem (jeśli używamy silikonowej formy nie potrzeby natłuszczania jej).
Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy wyjmujemy formy.
Syrop:
Sok z pomarańczy wlewamy do garnka, dodajemy cukier i mieszając gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć (około 10 minut). Babkę polewamy syropem pomarańczowym .
Smacznego!
Orkiszowa babka pomarańczowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz