Tort z wkładką migdałowo bezową i wiśniami

Urodziny bez tortu? Niemożliwe! A tort musi być słodki, pyszny, piękny - tak by świętowanie było jeszcze milsze i smaczniejsze.
Śmietankowa masa, migdałowa beza i wiśnie sprawiają, że smakuje idealnie!




Ciasto czekoladowe:
na formę o średnicy 28 cm

150 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
145 gramów  masła w temperaturze pokojowej
150 gramów gorzkiej czekolady
130 gramów cukru
6 jaj, osobno białka i żółtka
¼ łyżeczki soli
Dodatkowo:
Syrop wiśniowy do nasączenia ciasta

Masło miksujemy z przestudzoną, roztopioną czekoladą. Następnie, nie przerywając miksowania,  dodajemy partiami żółtka i cukier. Wsypujemy mąkę z z proszkiem do pieczenia  i mieszamy łyżką.  Białka ubijamy na sztywno dodając sól. Ubite białka dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35 minut.

2 migdałowe bezowe blaty :

5 białek
260 gramów cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 gramów mielonych migdałów
30 gramów startej na tarce gorzkiej czekolady min. 60 %

Na papierze do pieczenia rysujemy dwa koła o średnicy 28 cm. Papier wykładamy na blaszki.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec, cały czas nadal ubijając, dosypując łyżka po łyżce cukier. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Wsypujemy zmielone migdały i startą czekoladę i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 równe części i wykładamy na narysowane na papierze koła.
Blaty bezowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 70 minut, aż będą zrumienione i chrupkie.

Masa śmietankowa:

1000 ml śmietany 36%, schodzonej
fix do śmietany
500 gramów  mascarpone
3 łyżki cukru
słoik wiśni w syropie
dodatkowo dżem wiśniowy

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując fix. Dodajemy cukier i mascarpone i delikatnie miksujemy masę.

Masę dzielimy na 4 części.

Polewa lustrzana:

140 gramów cukru
50 ml wody
80 gramów białej czekolady, posiekanej
100 ml śmietanki 36 %
2 łyżeczki żelatyny + 2 -3 łyżki zimnej wody
barwnik spożywczy

Żelatynę zalewamy wodą, tak by przykryła proszek i odstawiamy na kilka minut, by napęczniała.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, mieszając by się rozpuścił. Do gotującej wody dolewamy śmietankę i mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy białą czekoladę, żelatynę oraz barwnik (lepiej na początku dodać go mniej i potem dla uzyskania pożądanego koloru ewentualnie dodawać  po kilka kropli).Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i ewentualnie przecieramy przez sitko, by pozbyć się grudek. Polewę odstawiamy do wystygnięcia i polewamy nią tort dopiero gdy będzie wystarczająco stężała.


Do dekoracji :
Makaroniki, bezy, posypki itd.

Wykonanie:

Najlepiej wykonać tort w obręczy i zdjąć ją dopiero do dekorowania boków tortu.
Spód czekoladowy nasączamy kilkoma łyżkami syropu wiśniowego.  Na ciasto wykładamy słoik dżemu wiśniowego. Na dżem rozsmarowujemy 1 część masy śmietankowej. Następnie wykładamy blat bezowy i ponownie 2 część masy śmietankowej. Na masie układamy równomiernie wiśnie z syropu, odsączone na sitku, i lekko wciskamy je w masę. Wykładamy kolejny blat bezowy i rozsmarowujemy na nim 3 część masy. 4 częścią masy smarujemy boki tortu. Na wierzch toru wylewamy stężałą polewę lustrzaną i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przed podaniem dekorujemy tort bezami, makaronikami, posypkami itd.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger