Tort z wkładką migdałowo bezową i wiśniami
Urodziny bez tortu? Niemożliwe! A tort musi być słodki, pyszny, piękny - tak by świętowanie było jeszcze milsze i smaczniejsze.
Śmietankowa masa, migdałowa beza i wiśnie sprawiają, że smakuje idealnie!
Ciasto czekoladowe:
na formę o średnicy 28 cm
150 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
145 gramów masła w temperaturze pokojowej
150 gramów gorzkiej czekolady
130 gramów cukru
6 jaj, osobno białka i żółtka
¼ łyżeczki soli
Dodatkowo:
Syrop wiśniowy do nasączenia ciasta
Masło miksujemy z przestudzoną, roztopioną czekoladą. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy partiami żółtka i cukier. Wsypujemy mąkę z z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno dodając sól. Ubite białka dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35 minut.
2 migdałowe bezowe blaty :
5 białek
260 gramów cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 gramów mielonych migdałów
30 gramów startej na tarce gorzkiej czekolady min. 60 %
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa koła o średnicy 28 cm. Papier wykładamy na blaszki.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec, cały czas nadal ubijając, dosypując łyżka po łyżce cukier. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Wsypujemy zmielone migdały i startą czekoladę i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 równe części i wykładamy na narysowane na papierze koła.
Blaty bezowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 70 minut, aż będą zrumienione i chrupkie.
Masa śmietankowa:
1000 ml śmietany 36%, schodzonej
fix do śmietany
500 gramów mascarpone
3 łyżki cukru
słoik wiśni w syropie
dodatkowo dżem wiśniowy
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując fix. Dodajemy cukier i mascarpone i delikatnie miksujemy masę.
Masę dzielimy na 4 części.
Polewa lustrzana:
140 gramów cukru
50 ml wody
80 gramów białej czekolady, posiekanej
100 ml śmietanki 36 %
2 łyżeczki żelatyny + 2 -3 łyżki zimnej wody
barwnik spożywczy
Żelatynę zalewamy wodą, tak by przykryła proszek i odstawiamy na kilka minut, by napęczniała.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, mieszając by się rozpuścił. Do gotującej wody dolewamy śmietankę i mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy białą czekoladę, żelatynę oraz barwnik (lepiej na początku dodać go mniej i potem dla uzyskania pożądanego koloru ewentualnie dodawać po kilka kropli).Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i ewentualnie przecieramy przez sitko, by pozbyć się grudek. Polewę odstawiamy do wystygnięcia i polewamy nią tort dopiero gdy będzie wystarczająco stężała.
Do dekoracji :
Makaroniki, bezy, posypki itd.
Wykonanie:
Najlepiej wykonać tort w obręczy i zdjąć ją dopiero do dekorowania boków tortu.
Spód czekoladowy nasączamy kilkoma łyżkami syropu wiśniowego. Na ciasto wykładamy słoik dżemu wiśniowego. Na dżem rozsmarowujemy 1 część masy śmietankowej. Następnie wykładamy blat bezowy i ponownie 2 część masy śmietankowej. Na masie układamy równomiernie wiśnie z syropu, odsączone na sitku, i lekko wciskamy je w masę. Wykładamy kolejny blat bezowy i rozsmarowujemy na nim 3 część masy. 4 częścią masy smarujemy boki tortu. Na wierzch toru wylewamy stężałą polewę lustrzaną i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przed podaniem dekorujemy tort bezami, makaronikami, posypkami itd.
Smacznego!
Śmietankowa masa, migdałowa beza i wiśnie sprawiają, że smakuje idealnie!
Ciasto czekoladowe:
na formę o średnicy 28 cm
150 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
145 gramów masła w temperaturze pokojowej
150 gramów gorzkiej czekolady
130 gramów cukru
6 jaj, osobno białka i żółtka
¼ łyżeczki soli
Dodatkowo:
Syrop wiśniowy do nasączenia ciasta
Masło miksujemy z przestudzoną, roztopioną czekoladą. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy partiami żółtka i cukier. Wsypujemy mąkę z z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno dodając sól. Ubite białka dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35 minut.
2 migdałowe bezowe blaty :
5 białek
260 gramów cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 gramów mielonych migdałów
30 gramów startej na tarce gorzkiej czekolady min. 60 %
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa koła o średnicy 28 cm. Papier wykładamy na blaszki.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec, cały czas nadal ubijając, dosypując łyżka po łyżce cukier. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Wsypujemy zmielone migdały i startą czekoladę i mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 równe części i wykładamy na narysowane na papierze koła.
Blaty bezowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 70 minut, aż będą zrumienione i chrupkie.
Masa śmietankowa:
1000 ml śmietany 36%, schodzonej
fix do śmietany
500 gramów mascarpone
3 łyżki cukru
słoik wiśni w syropie
dodatkowo dżem wiśniowy
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując fix. Dodajemy cukier i mascarpone i delikatnie miksujemy masę.
Masę dzielimy na 4 części.
Polewa lustrzana:
140 gramów cukru
50 ml wody
80 gramów białej czekolady, posiekanej
100 ml śmietanki 36 %
2 łyżeczki żelatyny + 2 -3 łyżki zimnej wody
barwnik spożywczy
Żelatynę zalewamy wodą, tak by przykryła proszek i odstawiamy na kilka minut, by napęczniała.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, mieszając by się rozpuścił. Do gotującej wody dolewamy śmietankę i mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy białą czekoladę, żelatynę oraz barwnik (lepiej na początku dodać go mniej i potem dla uzyskania pożądanego koloru ewentualnie dodawać po kilka kropli).Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i ewentualnie przecieramy przez sitko, by pozbyć się grudek. Polewę odstawiamy do wystygnięcia i polewamy nią tort dopiero gdy będzie wystarczająco stężała.
Do dekoracji :
Makaroniki, bezy, posypki itd.
Wykonanie:
Najlepiej wykonać tort w obręczy i zdjąć ją dopiero do dekorowania boków tortu.
Spód czekoladowy nasączamy kilkoma łyżkami syropu wiśniowego. Na ciasto wykładamy słoik dżemu wiśniowego. Na dżem rozsmarowujemy 1 część masy śmietankowej. Następnie wykładamy blat bezowy i ponownie 2 część masy śmietankowej. Na masie układamy równomiernie wiśnie z syropu, odsączone na sitku, i lekko wciskamy je w masę. Wykładamy kolejny blat bezowy i rozsmarowujemy na nim 3 część masy. 4 częścią masy smarujemy boki tortu. Na wierzch toru wylewamy stężałą polewę lustrzaną i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przed podaniem dekorujemy tort bezami, makaronikami, posypkami itd.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz