Domowa granola z siemieniem lnianym
Kupna granola? O nie! Czytaliście skład takich produktów, zwróciliście uwagę na zawartość cukru?
A przygotowanie pysznej i zdrowej granoli w domu jest banalnie proste. Do tego, modyfikując składniki, możemy przygotować sobie taką, która będzie nam najbardziej smakowała. Wystarczy kilka cudownie działających na nasz organizm składników i gotowe. Zadbacie nie tylko o smaczny posiłek ale także swoje zdrowie i kondycję.
Ja najczęściej do mojej granoli dodaję poniżej opisane składniki. Za każdym razem dokładając jeszcze inne i modyfikując smak.
Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów omega -3 oraz omega-6. Obniża poziom złego cholesterolu. Blokuje wchłaniane glukozy w przewodzie pokarmowym. Wspomaga pracę jelit.
Płatki owsiane pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, zapobiegają nadciśnieniu, wzmacniają serce.
Pestki słonecznika bogate są w cynk, dzięki czemu wzmocnią włosy i paznokcie. Pomogą także w walce z opryszczką i trądzikiem. Zawarty w nich błonnik zapewni uczucie sytości.
Migdały to źródło witamin B2, E, potasu, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomogą w profilaktyce chorób serca oraz cukrzycy. Polecane są osobom prowadzącym stresujący tryb życia.
Składniki:
150 gramów płatków owsianych
120 gramów orzechów, posiekanych (np. nerkowców i migdałów)
3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki suszonych jagód goi
40 gramów oleju kokosowego
3 łyżki miodu
Olej kokosowy rozpuszczamy do płynnej postaci. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę pieczemy około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, kilka razy w czasie pieczenia mieszając, by nie przypalić górnej warstwy.
Po upieczeniu studzimy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym.
A przygotowanie pysznej i zdrowej granoli w domu jest banalnie proste. Do tego, modyfikując składniki, możemy przygotować sobie taką, która będzie nam najbardziej smakowała. Wystarczy kilka cudownie działających na nasz organizm składników i gotowe. Zadbacie nie tylko o smaczny posiłek ale także swoje zdrowie i kondycję.
Ja najczęściej do mojej granoli dodaję poniżej opisane składniki. Za każdym razem dokładając jeszcze inne i modyfikując smak.
Siemię lniane jest bogatym źródłem kwasów omega -3 oraz omega-6. Obniża poziom złego cholesterolu. Blokuje wchłaniane glukozy w przewodzie pokarmowym. Wspomaga pracę jelit.
Płatki owsiane pomagają obniżać poziom złego cholesterolu, zapobiegają nadciśnieniu, wzmacniają serce.
Pestki słonecznika bogate są w cynk, dzięki czemu wzmocnią włosy i paznokcie. Pomogą także w walce z opryszczką i trądzikiem. Zawarty w nich błonnik zapewni uczucie sytości.
Migdały to źródło witamin B2, E, potasu, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomogą w profilaktyce chorób serca oraz cukrzycy. Polecane są osobom prowadzącym stresujący tryb życia.
Domowa granola z siemieniem lnianym |
Składniki:
150 gramów płatków owsianych
120 gramów orzechów, posiekanych (np. nerkowców i migdałów)
3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki suszonych jagód goi
40 gramów oleju kokosowego
3 łyżki miodu
Olej kokosowy rozpuszczamy do płynnej postaci. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę pieczemy około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, kilka razy w czasie pieczenia mieszając, by nie przypalić górnej warstwy.
Po upieczeniu studzimy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym.
Domowa granola z siemieniem lnianym |
Domowa granola z siemieniem lnianym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz