Bułeczki drożdżowe z dżemem dyniowym i orzechami
Fantastyczne, słodkie, pachnące i takie pyszne! A najważniejsze, że domowe. Aż chce się sięgnąć po następną. Nikt się takim bułeczkom nie oprze. Najlepsze domowe drożdżówki nie mają porównania z żadnymi sklepowymi. Spróbujcie sami.
Składniki:
na 1 dużą blachę
560 gramów mąki pszennej
70 gramów cukru
70 gramów masła, roztopionego
szklanka letniego mleka
2 jaja
12 gramów suchych drożdży
szczypta soli himalajskiej
skórka otarta ze sparzonej pomarańczy
Mąkę mieszamy z solą, suchymi drożdżami i cukrem, w środek wbijamy jaja, dodajemy mleko, masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładko odchodziło od dłoni. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, na około 1,5 godziny, by ciasto wyrosło.
Nadzienie:
dżem z dyni
¾ szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (podsypując mąką) na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Smarujemy dżemem i posypujemy orzechami. Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego brzegu. Kroimy 3 cm kawałki i układamy je, w odstępach, na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem). Ponownie odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia, na około 30 minut. Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i opcjonalnie polewamy lukrem.
Opcjonalnie lukier:
1 szklanka cukru pudru
skórka ze sparzonej pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
Z podanych składników ucieramy lukier i polewamy nim wystudzone bułeczki.
Smacznego!
Składniki:
na 1 dużą blachę
560 gramów mąki pszennej
70 gramów cukru
70 gramów masła, roztopionego
szklanka letniego mleka
2 jaja
12 gramów suchych drożdży
szczypta soli himalajskiej
skórka otarta ze sparzonej pomarańczy
Mąkę mieszamy z solą, suchymi drożdżami i cukrem, w środek wbijamy jaja, dodajemy mleko, masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładko odchodziło od dłoni. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, na około 1,5 godziny, by ciasto wyrosło.
Nadzienie:
dżem z dyni
¾ szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (podsypując mąką) na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Smarujemy dżemem i posypujemy orzechami. Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego brzegu. Kroimy 3 cm kawałki i układamy je, w odstępach, na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem). Ponownie odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia, na około 30 minut. Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy i opcjonalnie polewamy lukrem.
Opcjonalnie lukier:
1 szklanka cukru pudru
skórka ze sparzonej pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
Z podanych składników ucieramy lukier i polewamy nim wystudzone bułeczki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz