Domowy chleb jaglany z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Zapraszam Was na domowy chleb z mąki jaglanej. Pachnący rozmarynem i suszonymi pomidorami. Smakuje wspaniale nawet z samym masłem. Robi się banalnie prosto i nie wymaga wiele czasu.
Składniki:
na 1 małą keksówkę
250 gramów mąki pszennej
150 gramów mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
1 jajo
2 łyżki oliwy z oliwek (może być z suszonych pomidorów)
2-3 łyżki pokrojonych drobno suszonych pomidorów w oliwie
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
Jajo roztrzepujemy razem z mlekiem i oliwą. Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy mokre składniki z suchymi. Dodajemy suszone pomidory i rozmaryn. Ciasto przekładamy do keksówki nasmarowanej tłuszczem, i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 mi nut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
Chleb jaglany z suszonymi pomidorami i rozmarynem |
Chleb jaglany z suszonymi pomidorami i rozmarynem |
na 1 małą keksówkę
250 gramów mąki pszennej
150 gramów mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
1 jajo
2 łyżki oliwy z oliwek (może być z suszonych pomidorów)
2-3 łyżki pokrojonych drobno suszonych pomidorów w oliwie
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
Jajo roztrzepujemy razem z mlekiem i oliwą. Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy mokre składniki z suchymi. Dodajemy suszone pomidory i rozmaryn. Ciasto przekładamy do keksówki nasmarowanej tłuszczem, i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 mi nut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
Chleb jaglany z suszonymi pomidorami i rozmarynem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz