Brownie z kaszy gryczanej z owocami jagodowymi
Pomiędzy pieczeniem i próbowaniem kolejnych wielkanocnych bab przyszła pora skosztować ciasto z kaszy gryczanej. Kasza jaglana zagościła u nas na stałe, a kokosowy jagielnik stał się jednym z moich ulubionych ciast, zatem czemu nie spróbować kaszy gryczanej? Było warto. Jeżeli tylko lubicie smak kaszy, to ciasto na pewno będzie Wam smakować. Kasza jest delikatnie wyczuwalna w smaku, ale to moim zdanie jest zaleta tego ciasta, a dodatek owoców jagodowych świetnie się komponuje i nadaje wspaniały smak.
Składniki:
na 1 keksówkę
200 gramów kaszy gryczanej niepalonej
400 ml mleka kokosowego
250 ml wody
4 łyżki karobu (lub kakao)
5-6 łyżek miodu
180 gramów owoców jagodowych np. malin i borówek, mogą być mrożone
Kaszę zalewamy wodą i mlekiem kokosowym, gotujemy do miękkości, około 30 minut. Ugotowaną kaszę studzimy. Do kaszy dodajemy karob i miód i miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Warto skosztować masę i według własnych upodobań smakowych ewentualnie jeszcze ją dosłodzić miodem.
Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, na wierzch wykładamy owoce i wciskamy je za pomocą łyżki w ciasto. Brownie wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, i pieczemy 30 minut. Upieczone studzimy i wystudzone wstawiamy jeszcze na około 2 godziny do lodówki, dopiero wtedy wyjmujemy je z formy.
Smacznego!
Gryczane brownie z owocami |
na 1 keksówkę
200 gramów kaszy gryczanej niepalonej
400 ml mleka kokosowego
250 ml wody
4 łyżki karobu (lub kakao)
5-6 łyżek miodu
180 gramów owoców jagodowych np. malin i borówek, mogą być mrożone
Kaszę zalewamy wodą i mlekiem kokosowym, gotujemy do miękkości, około 30 minut. Ugotowaną kaszę studzimy. Do kaszy dodajemy karob i miód i miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Warto skosztować masę i według własnych upodobań smakowych ewentualnie jeszcze ją dosłodzić miodem.
Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, na wierzch wykładamy owoce i wciskamy je za pomocą łyżki w ciasto. Brownie wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni, i pieczemy 30 minut. Upieczone studzimy i wystudzone wstawiamy jeszcze na około 2 godziny do lodówki, dopiero wtedy wyjmujemy je z formy.
Smacznego!
Gryczane brownie z owocami |
Gryczane brownie z owocami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz