Kruche ciasto ze śliwkami
Śliwki są nareszcie! Słodkie, ociekające sokiem, pachnące. Zatem zajadamy, tym razem w na kokosowym cieście kruchym. Poezja smaku! Skusicie się?
Składniki:
na formę o średnicy 22x22 cm
300 gramów mąki pszennej
140 gramów zimnego masła, w plastrach
80 gramów cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
2/3 schłodzone ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, aż zacznie się lekko złocić.
Masa śliwkowa:
800 gramów śliwek, przepołowionych, bez pestek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawimy.
Na podpieczony spód wykładamy śliwki (skórką do dołu) i na wierzch ścieramy na tarce (na grubych oczkach) pozostałą część ciasta. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż ciasto będzie złote.
Opcjonalnie upieczone i przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche ciasto ze śliwkami |
Składniki:
na formę o średnicy 22x22 cm
300 gramów mąki pszennej
140 gramów zimnego masła, w plastrach
80 gramów cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
2/3 schłodzone ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut, aż zacznie się lekko złocić.
Masa śliwkowa:
800 gramów śliwek, przepołowionych, bez pestek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawimy.
Na podpieczony spód wykładamy śliwki (skórką do dołu) i na wierzch ścieramy na tarce (na grubych oczkach) pozostałą część ciasta. Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż ciasto będzie złote.
Opcjonalnie upieczone i przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz