Orkiszowe ciasto z rabarbarem i czarną porzeczką
Zapraszam Was na kolejne typowo letnie ciasto z owocami. Tym razem orkiszowe. Kwaśne owoce idealnie smakują takich ciastach i dopełniają całości. W upalny letni dzień takie smaki zachwycają szczególnie. Macie ochotę na słodką chwilę przyjemności?
Składniki
na formę 22x22 cm:
1 i ¼ szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
170 gramów zimnego, pokrojonego w plastry masła
½ szklanki cukru
3 żółtka
2 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany 18%)
Dodatkowo:
4 łyżki płatków migdałów
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na kształt podstawy formy do pieczenia, i wykładamy ciastem spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, na złoty kolor, przez około 15 minut.
Masa owocowa:
700 gramów obranego rabarbaru
1 szklanka owoców czarnej porzeczki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Pokrojony w kostkę rabarbar umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy owoce rabarbaru zaczną puszczać sok i mięknąć dodajemy porzeczkę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy.
Na podpieczony spód wykładamy masę owocową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy, dopiero wtedy wyjmujemy z formy i kroimy.
Smacznego!
Orkiszowe ciasto z rabarbarem i czarną porzeczką |
Składniki
na formę 22x22 cm:
1 i ¼ szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki pszennej
170 gramów zimnego, pokrojonego w plastry masła
½ szklanki cukru
3 żółtka
2 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany 18%)
Dodatkowo:
4 łyżki płatków migdałów
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na kształt podstawy formy do pieczenia, i wykładamy ciastem spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, na złoty kolor, przez około 15 minut.
Masa owocowa:
700 gramów obranego rabarbaru
1 szklanka owoców czarnej porzeczki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Pokrojony w kostkę rabarbar umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy owoce rabarbaru zaczną puszczać sok i mięknąć dodajemy porzeczkę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy.
Na podpieczony spód wykładamy masę owocową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy, dopiero wtedy wyjmujemy z formy i kroimy.
Smacznego!
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz