Najlepsze ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
Najlepsze ciasto drożdżowe jakie robiłam, delikatne, bardzo puszyste i do tego z letnimi soczystymi owocami. Rozkosz! Ciasto jest po prostu tak dobre, że ciężko się od niego oderwać.
Składniki:
na formę o średnicy 28 cm
655 gramów mąki pszennej
115 gramów cukru
200 ml maślanki
95 gramów roztopionego masła
4 jaja
42 gramów świeżych drożdży
Na rozczyn: 2 łyżki mleka i 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
500 gramów obranych dojrzałych, soczystych brzoskwiń, bez pestek
1 jajo rozmącone
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozczyn:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy letnie mleko i cukier, mieszamy dokładanie i odstawiamy na około 10 minut, by rozczyn „ruszył”.
Z mąki, jaj, maślanki, roztopionego masła, cukru i rozczynu wyrabiamy gładkie ciasto. Kilka minut wyrabiamy rękami ciasto aż będzie miała gładką konsystencję i będzie łatwo odchodziło od ręki. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Brzoskwinie kroimy na ćwiartki i następnie w plasterki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wyrabiamy, umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajem. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i łyżką lekko wciskamy je w ciasto.
Ponownie odstawiamy ciasto na około 50 minut, by wyrosło.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy, możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami |
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami |
Składniki:
na formę o średnicy 28 cm
655 gramów mąki pszennej
115 gramów cukru
200 ml maślanki
95 gramów roztopionego masła
4 jaja
42 gramów świeżych drożdży
Na rozczyn: 2 łyżki mleka i 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
500 gramów obranych dojrzałych, soczystych brzoskwiń, bez pestek
1 jajo rozmącone
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Rozczyn:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy letnie mleko i cukier, mieszamy dokładanie i odstawiamy na około 10 minut, by rozczyn „ruszył”.
Z mąki, jaj, maślanki, roztopionego masła, cukru i rozczynu wyrabiamy gładkie ciasto. Kilka minut wyrabiamy rękami ciasto aż będzie miała gładką konsystencję i będzie łatwo odchodziło od ręki. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Brzoskwinie kroimy na ćwiartki i następnie w plasterki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wyrabiamy, umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajem. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie i łyżką lekko wciskamy je w ciasto.
Ponownie odstawiamy ciasto na około 50 minut, by wyrosło.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy ciasto przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy, możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami |
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz