Domowy chleb - najlepszy
Najlepszy domowy chleb jaki robiłam i jadłam. Na zakwasie, delikatny i pyszny z fantastyczną chrupiącą skórką. Przechowywany w szczelnym zamknięciu świeżość utrzymuje nawet 2 dnia. Zdecydowany nr 1 wśród domowych chlebów.
Składniki
Na 2 keksówki:
200 gramów zakwasu żytniego
500 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli himalajskiej
300 ml letniej wody
1/2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki nasion sezamu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy je kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, na 2 godziny. Po upływie 1 godziny krótko zagniatamy(2-3 razy) ciasto. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do kek sówek nasmarowanych tłuszczem. Odstawiamy ponownie na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Najlepszy domowy chleb |
Składniki
Na 2 keksówki:
200 gramów zakwasu żytniego
500 gramów mąki pszennej
100 gramów mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli himalajskiej
300 ml letniej wody
1/2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki nasion sezamu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy je kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, na 2 godziny. Po upływie 1 godziny krótko zagniatamy(2-3 razy) ciasto. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do kek sówek nasmarowanych tłuszczem. Odstawiamy ponownie na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Najlepszy domowy chleb |
Najlepszy domowy chleb |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz