Ciasto z kaszą manną i brzoskwiniami
Było już ciasto z kaszą jaglaną, z kaszą gryczaną, a tym razem padło na kaszę mannę. Ciasto jest fenomenalnie pyszne. Zapach róż, słodycz brzoskwini, delikatność kaszy manny tworzą pyszne i słodkie ciasto. Jest to na pewno jeden z hitów tego lata, do powtórzenia z innymi owocami.
Składniki:
Na formę o wymiarach 21x21 cm
150 gramów kaszy manny
130 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka płatków róży pachnącej
2 jaja
150 gramów cukru
2 łyżki cukru różanego (przepis)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka jogurtu greckiego
500 gramów brzoskwiń obranych, bez pestek,
Jaja i cukier ucieramy mikserem przez około 2 minuty. Cały czas miksując wlewamy po łyżce oleju. Na koniec dodajemy jogurt i krótko miksujemy.
Mąkę mieszamy z kaszą manną, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypujemy suche składniki do masy i mieszamy łyżką. Jako ostatnie dodajemy umyte i osuszone płatki róży i ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy silikonowej (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch wykładamy brzoskwinie pokrojone w kostkę i wciskamy je lekko łyżką w ciasto.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto z kaszą manną i brzoskwiniami |
Składniki:
Na formę o wymiarach 21x21 cm
150 gramów kaszy manny
130 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka płatków róży pachnącej
2 jaja
150 gramów cukru
2 łyżki cukru różanego (przepis)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka jogurtu greckiego
500 gramów brzoskwiń obranych, bez pestek,
Jaja i cukier ucieramy mikserem przez około 2 minuty. Cały czas miksując wlewamy po łyżce oleju. Na koniec dodajemy jogurt i krótko miksujemy.
Mąkę mieszamy z kaszą manną, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypujemy suche składniki do masy i mieszamy łyżką. Jako ostatnie dodajemy umyte i osuszone płatki róży i ponownie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy silikonowej (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch wykładamy brzoskwinie pokrojone w kostkę i wciskamy je lekko łyżką w ciasto.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto z kaszą manną i brzoskwiniami |
Ciasto z kaszą manną i brzoskwiniami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz