Kandyzowana skórka pomarańcznowa
Boże Narodzenie to magiczny czas. Także ze względu za smaki i zapachy. A zapach i smak kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia, że świąteczne wypieki są wyśmienite.
Warto przygotować ją samodzielnie, zamiast kupować w sklepie coś co z prawdziwą skórką pomarańczową ma niewiele wspólnego.
Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sernika, makowca, czy wigilijnego kompotu z suszu.
Składniki:
Na 1 słoiczek
3 pomarańcze, najlepiej ekologiczne
1 szklanka cukru
3 szklanki wody
Pomarańcze szorujemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze
skórki. Jeśli pod skórką pozostaje biała
warstwa tzw. albedo, to usuwamy ją ostrym nożem (oddzielając ją od
pomarańczowej skórki). Skórkę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do garnka,
zalewamy 1 szklanką wody i zagotowujemy. Na sitku odcedzamy skórkę z gotującej
wody. Ponownie umieszczamy skórkę w garnku, zalewamy dwoma szklankami wody,
wsypujemy szklankę cukru i gotujemy około
45 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy skórka zacznie się robić przezroczysta
odcedzamy ją z wody z cukrem, postawiamy to wystygnięcia . Wystudzoną skórkę przekładamy
do szklanego słoika i szczelnie zmykamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz