Pyszne batony ryżowo owsiane
Fantastyczne i pyszne domowe batony! Smakują wprost cudownie. Są słodkie, pożywne i co najważniejsze o prostym, nieskomplikowanym pozbawionym niepotrzebnych ulepszaczy składników.
Polecam, jak spróbujecie to będzie (tak jak ja) robić je jeszcze nie raz!
Składniki:
na formę 20x26 cm
180 gramów płatków owsianych
180 gramów płatków ryżowych
100 gramów masła
115 gramów masła orzechowego
70 gramów cukru
90 gramów miodu
4 łyżki żurawiny suszonej
Płatki owsiane i ryżowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor, uważając by ich nie przypalić. W garnku umieszczamy oba masła, cukier i miód i podgrzewamy mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Płatki zalewamy masą z masłem orzechowym, dodajemy żurawinę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy, lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18 minut. Batony kroimy dopiero po wystudzeniu.
Smacznego!
Polecam, jak spróbujecie to będzie (tak jak ja) robić je jeszcze nie raz!
Batony ryżowo owsiane |
Składniki:
na formę 20x26 cm
180 gramów płatków owsianych
180 gramów płatków ryżowych
100 gramów masła
115 gramów masła orzechowego
70 gramów cukru
90 gramów miodu
4 łyżki żurawiny suszonej
Płatki owsiane i ryżowe prażymy na suchej patelni na złoty kolor, uważając by ich nie przypalić. W garnku umieszczamy oba masła, cukier i miód i podgrzewamy mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Płatki zalewamy masą z masłem orzechowym, dodajemy żurawinę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, wyrównujemy, lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18 minut. Batony kroimy dopiero po wystudzeniu.
Smacznego!
Batony ryżowo owsiane |
Batony ryżowo owsiane |
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńObłędnie pyszne! Moje ulubione!
Usuń