Żytnie kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Sezon na rabarbar trwa. I szkoda byłoby tego pysznego, lekko kwaśnego smaku, nie wykorzystać. W połączeniu z żytnim ciastem smakuję wyśmienicie. Do tego jeszcze budyniowa pianka i pyszne ciasto gotowe.
Składniki
na formę o średnicy 22 cm:
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże żółtka
½ szklanki cukru pudru
170 gramów zimnego masła, pokrojonego w plastry
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche. Formujemy je w kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 porcje: 2/3 ciasta ścieramy na tarce (na grubych oczkach) i wylepiamy ciastem spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, aż zacznie lekko brązowieć. Wyjmujemy i odstawimy by lekko przestygł.
Masa z rabarbarem:
650 gramów umytego rabarbaru
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy mieszając. Gdy rabarbar zacznie mięknąć i się rozpadać dosypujemy mąkę ziemniaczaną, przesypując ją przez sitko i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Masę odstawiamy.
Pianka budyniowa:
3 białka
½ szklanki cukru
¼ szklanki oleju rzepakowego
1 budyń śmietankowy (lub waniliowy), 40 gramów
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując po łyżce cukier. Gdy piana z białek jest już ubita, cały czas miksując dosypujemy budyń w proszku i na sam koniec małym strumieniem wlewamy olej.
Na podpieczony spód wykładamy masę z rabarbarem, na nią piankę budyniową. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą 1/3 część ciasta kruchego. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Żytnie kruche ciasto z rabarbarem |
Żytnie kruche ciasto z rabarbarem |
Składniki
na formę o średnicy 22 cm:
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże żółtka
½ szklanki cukru pudru
170 gramów zimnego masła, pokrojonego w plastry
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche. Formujemy je w kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 porcje: 2/3 ciasta ścieramy na tarce (na grubych oczkach) i wylepiamy ciastem spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, aż zacznie lekko brązowieć. Wyjmujemy i odstawimy by lekko przestygł.
Masa z rabarbarem:
650 gramów umytego rabarbaru
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy mieszając. Gdy rabarbar zacznie mięknąć i się rozpadać dosypujemy mąkę ziemniaczaną, przesypując ją przez sitko i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Masę odstawiamy.
Pianka budyniowa:
3 białka
½ szklanki cukru
¼ szklanki oleju rzepakowego
1 budyń śmietankowy (lub waniliowy), 40 gramów
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując po łyżce cukier. Gdy piana z białek jest już ubita, cały czas miksując dosypujemy budyń w proszku i na sam koniec małym strumieniem wlewamy olej.
Na podpieczony spód wykładamy masę z rabarbarem, na nią piankę budyniową. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą 1/3 część ciasta kruchego. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Żytnie kruche ciasto z rabarbarem |
Mogę poprosić o kawałeczek...? Wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńOczywiście:) pyszne jest :)
OdpowiedzUsuń