Świąteczny sernik na piernikowym spodzie
Święta bez sernika? Nie wyobrażam sobie... Proponuję Wam przygotowanie sernika na spodzie z pierników z piernikową polewą. Jest lekki, puszysty, pyszny - idealny na Święta.
Składniki:
Na formę o średnicy 21 cm
Spód:
200 gram pierników typu katarzynki (bez polewy czekoladowej)
80 gram roztopionego masła
Pierniki mielimy w mikserze do konsystencji piasku. Zmielone przekładamy do miski i mieszamy z roztopionym masłem. Na spód formy do
pieczenia wykładamy równomiernie masę piernikową, uciskając ją dość mocno.
Sernik:
1 kg zmielonego sera na sernik
200 gram cukru
100 gram miękkiego masła
4 jaja (żółtka i białka osobno)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło z cukrem ucieramy, aż staną się puszystą masą. Ucierając w 2 turach dodajemy żółtka.
Następnie w 3 turach dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną i ucieramy, aż uzyskamy
jednolitą konsystencję sernika. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy
do masy serowej i delikatnie mieszamy
łyżką, by składniki się połączyły. Masę
serową wylewamy na piernikowy spód, formę przykrywamy folią aluminiową i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 170
stopni. Do piekarnika na najniższym poziomie wstawiamy otwarte naczynie żaroodporne wypełnione wodą, dzięki temu sernik będzie puszysty, wilgotny i nie popęka.
Sernik pieczemy około 70 minut. Po 60 minutach zdejmujemy folię. Może się wydawać, że sernik będzie na środku niedopieczony (nie będzie miał stałej konsystencji) ale po wystudzeniu sernik stężeje.
Sernik pieczemy około 70 minut. Po 60 minutach zdejmujemy folię. Może się wydawać, że sernik będzie na środku niedopieczony (nie będzie miał stałej konsystencji) ale po wystudzeniu sernik stężeje.
Po upieczeniu sernik studzimy.
Polewa:
100 gram gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju roślinnego
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Opcjonalnie białe cukrowe posypki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz