Kruche babeczki z masą orzechową
Pachnące orzechami, kruche babeczki wspaniale sprawdzą się
na świątecznym stole. Bo przecież święta to czas
kiedy możemy sobie pozwolić na trochę więcej słodkości :) Jeżeli uwielbiacie orzechy będziecie nimi zachwyceni! Polecam Wam bardzo włączenie ich do świątecznej listy wypieków. Nie są bardzo
pracochłonne, ale za to jakie pyszne.
Składniki:
na 20 babeczek
Ciasto kruche:
250 gram mąki pszennej
90 gram cukru pudru
2 żółtka
140 gram zimnego masła
Masło kroimy w cienkie plasterki i z wszystkich składników
szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy na około 60 minut
do lodówki.
Masa orzechowa:
170 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
2 jaja
200 gram orzechów brazylijskich (lub dowolnych innych)
120 gram migdałów (można zastąpić innymi orzechami)
150 gram cukru pudru
Dodatkowo:
Powidło śliwkowe
Masło do wysmarowania foremek
Śmietankę i masło mieszając lekko podgrzewamy, do czasu aż masło się roztopi. Orzechy umieszczamy w
misie miksera i drobno mielimy. Możemy również zmielić orzechy w tradycyjnej
maszynce do mielenia orzechów. W misce roztrzepujemy jajo, dodajemy śmietankę z
masłem, zmielone orzechy i cukier puder. Mieszamy wszystkie składniki by
uzyskać gęstą masę.
Foremki na babeczki dokładnie smarujemy masłem. Ciastko
rozwałkowujemy na 2-3 milimetry, wycinamy z ciastka kółka odpowiadające
wielkości foremek. Foremki wylepiamy ciastem, na spód wykładamy ½ łyżeczki
powidła śliwkowego i wypełniamy masą orzechową.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy
babeczki około 25 minut, aż ciasto i masa orzechowa lekko zbrązowieją.
Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy wyjmujemy z foremek
(wystarczy lekko ścisnąć foremkę by łatwo wyjąć babeczki ).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz