Poświąteczny odkwaszający orgaznizm zielony koktajl
Cóż lepszego mogę Wam zaproponować po świętach niż zielony,
odkwaszający organizm koktajl? Pora skończyć ze świątecznym przejadaniem się i
zadbać o swój organizm i zdrowie. Zielone koktajle nadają się do tego idealnie.
Są smaczne, bardzo zdrowe ale także pomogą stracić zbędne kilogramy. Mam nadzieję, że uda mi się zachęcić Was do regularnego spożywania zdrowych, odkwaszających koktajl:)
Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogatym źródłem kwasów omega-3,
wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu. Posiadają wysoką
zwartość pełnowartościowego białka oraz antyoksydantów.
Łodygi selera naciowego dostarczą nam
witamin C, E oraz tych z grupy B, zawierają także kwas foliowy, fosfor, wapń,
cynk, potas, magnez, żelazo. Seler naciowy ma działanie odkwaszające, idealnie
sprawdzi się więc w poświątecznej diecie i pozwoli przywrócić naszemu
organizmowi równowagę zasadową (gdy nasz organizm jest zakwaszony zaczyna
odkładać tłuszcz, tracimy odporność, odczuwamy zmęczenie, cierpimy na częstsze
bóle głowy).
Jarmuż jest bogaty w błonnik,
witaminy C i K, wapń, potas, żelazo, antyoksydanty, również ma działanie odkwaszające.
Banan zawiera błonnik, białko,
potas, wapń, sód, fosfor, witaminę C, żelazo, miedź, magnez, cynk, selen, jod,
fluor i mangan, oraz witaminy z grupy B.
Jabłko jest mało kalorycznym owocem.
Dzięki zawartości pektyny daje szybko uczucie sytości i pobudza do pracy
jelita. Jabłka są źródłem witamy C, potasu, żelaza, beta karotenu. Jabłka to
także owoc o działaniu alkalizującym.
Składniki:
na 2 szklanki
1 banan
1 łodyga selera naciowego
garść świeżego, umytego jarmużu
1 jabłko
½ szklanki wody
1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
Wszystkie składniki (poza nasionami szałwii hiszpańskiej) kroimy na niewielkie kawałki,
umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania konsystencji koktajlu.
Koktajl przelewamy do szklanek, dodajemy nasiona szałwii hiszpańskiej i mieszamy. Koktajl pijemy od razu po
przygotowaniu.
Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz