Świąteczne piernikowe trufle
W wielu domach Święta pachną i smakują piernikami. Jeżeli nie mamy czasu lub nie zdążyliśmy upiec pierników to idealnym
rozwiązaniem mogą okazać się piernikowe trufle. Zadowolą nie tylko tych którzy
za piernikami przepadają. Nie wymagają wiele czasu i są bardzo proste do przygotowania.
Składniki
Na 8 trufli:
200 gram pierników
(nie miękkich), mogą być typu katarzynki
1 łyżka miodu
2 łyżki śmietanki 30%
Do obtoczenia: 2
łyżeczki kakao
Trufle mielimy w mikserze, aż uzyskamy konsystencję piasku.
Dodajemy płynny miód oraz śmietankę i mieszamy wszystkie składniki razem. Jeśli masa nie nadaje się do formowania i jest za sucha dodajemy kolejną łyżkę śmietanki. Z
masy formujemy małe kulki, które obtaczamy w kakao. Trufle chłodzimy około 2
godzin w lodówce. Podajemy schłodzone.
Smacznego!
Smacznego!
Prosto i pysznie, mniam!
OdpowiedzUsuń