Wspaniałe kruche ciasto ze śliwkami
Ale pycha. Pieczone śliwki smakują genialnie. Do tego kruche ciasto i mamy bombową słodycz.
1 kawałek to zdecydowanie za mało. Cisto zdecydowanie do powtórzenia. Zachwyca to lato smakami i ogromną ilością słodkich owoców. Grzech z tego nie korzystać nawet gdy potem trzeba popracować nad spaleniem kilku więcej kalorii ;)
Składniki:
na formę o średnicy 23 cm
Ciasto kruche:
250 gramów mąki pszennej
100 gramów zimnego masła
3 jaja
1/2 szklanki cukru
Masło kroimy w cienkie plastry i w wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na kształt okręgu tak by wyłożyć nim spód i brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podpiekamy przez około 13 minut, aż się lekko zezłoci.
Nadzienie śliwkowe:
800 gramów śliwek bez pestek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Śliwki kroimy w ćwiartki, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną i odstawiamy.
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie śliwkowe.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na 2 mm i wykrawamy paski, z których układamy na śliwkach kratkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut.
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
1 kawałek to zdecydowanie za mało. Cisto zdecydowanie do powtórzenia. Zachwyca to lato smakami i ogromną ilością słodkich owoców. Grzech z tego nie korzystać nawet gdy potem trzeba popracować nad spaleniem kilku więcej kalorii ;)
Składniki:
na formę o średnicy 23 cm
Ciasto kruche:
250 gramów mąki pszennej
100 gramów zimnego masła
3 jaja
1/2 szklanki cukru
Masło kroimy w cienkie plastry i w wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na kształt okręgu tak by wyłożyć nim spód i brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podpiekamy przez około 13 minut, aż się lekko zezłoci.
Nadzienie śliwkowe:
800 gramów śliwek bez pestek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
Śliwki kroimy w ćwiartki, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną i odstawiamy.
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie śliwkowe.
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na 2 mm i wykrawamy paski, z których układamy na śliwkach kratkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35 minut.
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Marzy mi się już jakiś wypiek ze śliwkami...<3
OdpowiedzUsuń