Smak lata - Sernik z wiśniami
Pyszny sernik na kruchym spodzie, do tego soczyste lekko kwaśne wiśnie i słodka beza. Połączenia, które musi zachwycić. Pyszne, tak po prostu.
Składniki
na formę o średnicy 28 cm
Kruche ciasto:
350 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
180 gramów zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Do mąki dodajemy masło pokrojone w plastry, żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu o średnicy 28 cm (takiej jak spód formy do pieczenia). Można też zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach i wykleić ciastem spód formy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiekamy około 15 min by się lekko zezłociło.
Masa serowa:
1 kg sera na sernik
4 jaja
4 łyżki miękkiego masła
6 łyżek cukru
Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) miksujemy mikserem do uzyskanie jednolitej masy serowej. Odstawiamy. Jeżeli wolimy bardziej słodkie wypieki warto spróbować masę i ewentualnie według własnych upodobań ją dosłodzić.
Warstwa wiśniowa:
500 gramów wiśni bez pestek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną i odstawiamy.
Beza:
4 białka
200 g drobnego cukru do wypieków
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec cały czas ubijając dosypujemy po łyżce cukru, aż powstanie błyszcząca, gęsta piana.
Wykonanie:
Na podpieczony kruchy spód (może być gorący) wylewamy masę serową. Na nią wykładamy równomiernie masę wiśniową i przykrywamy bezą.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kroimy dopiero gdy jest zimny.
Smacznego.
Składniki
na formę o średnicy 28 cm
Kruche ciasto:
350 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
180 gramów zimnego masła
1 łyżka śmietany 18%
2 żółtka
Do mąki dodajemy masło pokrojone w plastry, żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu o średnicy 28 cm (takiej jak spód formy do pieczenia). Można też zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach i wykleić ciastem spód formy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i podpiekamy około 15 min by się lekko zezłociło.
Masa serowa:
1 kg sera na sernik
4 jaja
4 łyżki miękkiego masła
6 łyżek cukru
Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) miksujemy mikserem do uzyskanie jednolitej masy serowej. Odstawiamy. Jeżeli wolimy bardziej słodkie wypieki warto spróbować masę i ewentualnie według własnych upodobań ją dosłodzić.
Warstwa wiśniowa:
500 gramów wiśni bez pestek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną i odstawiamy.
Beza:
4 białka
200 g drobnego cukru do wypieków
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec cały czas ubijając dosypujemy po łyżce cukru, aż powstanie błyszcząca, gęsta piana.
Wykonanie:
Na podpieczony kruchy spód (może być gorący) wylewamy masę serową. Na nią wykładamy równomiernie masę wiśniową i przykrywamy bezą.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 1 godzinę.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kroimy dopiero gdy jest zimny.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz