Czerwcowe pyszności - ciasto z czereśniami
Czerwiec to czas słodkich, soczystych czereśni. Jeżeli jeszcze się Wam nie przejadły, o ile to możliwe, to proponuję lekkie, puszyste, delikatne ciasto z czereśniami. To jedno z lepszych owocowych ciast jakie robiłam, a sekret tkwi właśnie w mięsistych soczystych czereśniach. Ktoś jest chętny na kawałek?
Składniki
Na formę o średnicy 28 cm
200 gramów mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 gramów miękkiego masła
4 jaja
160 gramów cukru
65 gramów budyniu śmietankowego
sok z 1 cytryny
850 gramów czereśni bez pestek
Masło z cukrem ucieramy na puszysty krem (przez około 3 minuty). Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jaju oraz sok z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem (w proszku). Wsypujemy do masy maślanej i mieszamy ciasto łyżką, będzie dość gęste.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch równomiernie wysypujemy czereśnie, lekko wciskamy je w ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Składniki
Na formę o średnicy 28 cm
200 gramów mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 gramów miękkiego masła
4 jaja
160 gramów cukru
65 gramów budyniu śmietankowego
sok z 1 cytryny
850 gramów czereśni bez pestek
Masło z cukrem ucieramy na puszysty krem (przez około 3 minuty). Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jaju oraz sok z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem (w proszku). Wsypujemy do masy maślanej i mieszamy ciasto łyżką, będzie dość gęste.
Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch równomiernie wysypujemy czereśnie, lekko wciskamy je w ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
I’d should examine with you here. Which isn't something I often do! I get pleasure from reading a submit that can make people think. Also, thanks for allowing me to remark! casino online
OdpowiedzUsuń