Pudding chia z musem owocowym z mango i banana.

Jeden z najprostszych, a zarazem zdrowych deserów jaki możemy przygotować. Jedynie przygotowanie puddingu z nasion chia (szałwii hiszpańskiej) wymaga kilku godzin.  Za to jego wykonanie jest wręcz banalnie proste, i gdy pudding już zgęstnieje wręcz ekspresowe.  Deser ten nie zawiera dodatkowego cukru, a słodki smak zawdzięcza jedynie owocom. Spożywanie nasion chia (o których pisałam już w tym poście -http://myownpleasures.blogspot.com/2015/03/szawia-hiszpanskachia-i-koktajle.html ) m.in. wspomaga układ nerwowy, pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom złego cholesterolu we krwi,  ma korzystny wpływ na prawidłowe  funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Nasiona chia nie zawierają glutenu.




Składniki:
*na 2 porcje puddingu
¾ szklanki mleka migdałowego (lub kokosowego)
3 łyżeczki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
Nasiona zalewamy mlekiem roślinnym i odstawiamy na kilka godzin (6-8) w temperaturze pokojowej. W tym czasie nasiona zagęszczą mleko i powstanie pudding.
1 dojrzałe mango i 1 banana miksujemy blenderem około 1 minutę, do uzyskania gładkiego musu.
Do miseczek wlewamy gęsty pudding i na wierzch wylewamy owocowy mus.  Deser jest gotowy ;)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger