Babeczki z chałwą i malinami

Babeczki dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Dzięki malinom nie są bardzo słodkie :) Pyszne, wilogotne, kremowe, najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Jeżeli nie planujemy podawać ich dzieciom, można przygotować je w wersji kawowej - i takie są  po prostu rewelacyjne.




Składniki:
*na 12 babeczek

100 gram masła
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
220 ml śmietanki kremowej 30 %
1 jajo
*opcjonalnie 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 3 łyżeczkach gotującej wody
1 i ½ szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku dopieczenia
100 gram chałwy waniliowej podzielonej na 12 części 
szklanka malin (jeśli są mrożone nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania)

W jednej misce umieszczamy cukier, ekstrakt waniliowy, roztopione masło, jajo, śmietankę i rozpuszczoną kawę. Mieszamy przy pomocy trzepaczki do połączenia składników. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko łyżką.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami (lub silikonowymi foremkami). Do każdej nakładamy ciasto na około 1/3 wysokości, układamy kawałek chałwy oraz po 3-4 maliny i na wierzch ponownie wykładamy ciasto – do wysokości foremki.  Formę z babeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, gdy chałwa nie jest zastygnięta ;)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger