Tort Bounty - pyszności, którym ciężko się oprzeć
Uwielbiacie te znane, słodkie, kokosowe batoniki? Ja bardzo, oczywiście w tej zdrowszej domowej wersji. A to ciasto jest po prostu boskie w smaku... Słodkie, z wilgotną kokosową masą ... kto jest chętny?
Składniki
na formę 21x21 cm
Ciasto czekoladowe:
40 gramów mąki pszennej
15 gramów mąki kokosowej
50 gramów miękkiego masła
50 gramów roztopionej gorzkiej czekolady
50 gramów cukru
2 duże jaja
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier ucieramy z masłem, aż powstanie puszysty krem. Nie przestając ucierać, dodajemy po 1 żółtku oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę, a na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką razem z ciastem. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 13 min., do tzw. suchego patyczka.
Masa kokosowa:
2 i 3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
350 gramów wiórków kokosowych
60 gramów budyniu śmietankowy
180 gramów masła
2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe oraz pokrojone w cienkie plastry masło. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Masę gotujemy na wolnym ogniu, około 15 minut, aż będzie gęsta. ¾ szklanki mleka mieszamy dokładnie z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującej się masy kokosowej, dokładnie mieszamy do zagotowania i odstawiamy.
Przestudzoną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Polewa:
100 gramów gorzkiej czekolady
3 łyżki Śmietany 36%
Czekoladę połamaną na kawałki umieszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do zagotowania.
Tort bounty |
Tort bounty |
Składniki
na formę 21x21 cm
Ciasto czekoladowe:
40 gramów mąki pszennej
15 gramów mąki kokosowej
50 gramów miękkiego masła
50 gramów roztopionej gorzkiej czekolady
50 gramów cukru
2 duże jaja
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier ucieramy z masłem, aż powstanie puszysty krem. Nie przestając ucierać, dodajemy po 1 żółtku oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę, a na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką razem z ciastem. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 13 min., do tzw. suchego patyczka.
Masa kokosowa:
2 i 3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
350 gramów wiórków kokosowych
60 gramów budyniu śmietankowy
180 gramów masła
2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, wiórki kokosowe oraz pokrojone w cienkie plastry masło. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Masę gotujemy na wolnym ogniu, około 15 minut, aż będzie gęsta. ¾ szklanki mleka mieszamy dokładnie z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującej się masy kokosowej, dokładnie mieszamy do zagotowania i odstawiamy.
Przestudzoną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Polewa:
100 gramów gorzkiej czekolady
3 łyżki Śmietany 36%
Czekoladę połamaną na kawałki umieszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę i podgrzewamy do zagotowania.
Smacznego!
Tort bounty |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz