Świąteczne ciasto makowo cynamonowe
Uwielbiam ten czas przed Bożym Narodzeniem, gdy w domu unoszą się te magiczne świąteczne zapachy … a zapach świątecznego ciasta …. Cóż chyba nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać?:)
Składniki:
Na 1 keksówkę
½ szklanki suchego maku
1 szklanka wrzątku
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
3/4 szklanki śmietany 36 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 jaja
¾ szklanki oleju rzepakowego
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 2-3 godziny.
Cukier ucieramy z jajami, by powstał puszysty krem, wlewamy wtedy małym strumieniem olej i śmietanę, cały czas miksując. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i mieszamy ciasto łyżką.
Do 2/3 ciasta dodajemy odcedzony (na sitku) mak i mieszamy łyżką. Do pozostałej 1/3 części ciasta dodajemy cynamon i również mieszamy łyżką. Do formy wysmarowanej tłuszczem (lub silikonowej bez potrzeby natłuszczania) wykładamy połowę ciasta z makiem i na nim robimy kleksy z ciasta z cynamonem. Wierzch przykrywamy masą makową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Świąteczne ciasto makowo cynamonowe |
Składniki:
Na 1 keksówkę
½ szklanki suchego maku
1 szklanka wrzątku
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
3/4 szklanki śmietany 36 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
3 jaja
¾ szklanki oleju rzepakowego
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 2-3 godziny.
Cukier ucieramy z jajami, by powstał puszysty krem, wlewamy wtedy małym strumieniem olej i śmietanę, cały czas miksując. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę i mieszamy ciasto łyżką.
Do 2/3 ciasta dodajemy odcedzony (na sitku) mak i mieszamy łyżką. Do pozostałej 1/3 części ciasta dodajemy cynamon i również mieszamy łyżką. Do formy wysmarowanej tłuszczem (lub silikonowej bez potrzeby natłuszczania) wykładamy połowę ciasta z makiem i na nim robimy kleksy z ciasta z cynamonem. Wierzch przykrywamy masą makową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Świąteczne ciasto makowo cynamonowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz