Owsiane ciasto ze śliwkami i pianką budyniową
Uwielbiam ciasta kruche, uwielbiam śliwki (a jeszcze pieczone - to już poezja) i uwielbiam owsiane smaki. Z tego uwielbienia powstało ciasto, które rozpływa się w ustach. Nie przejdziecie obok niego nie kosztując choć kawałka – gwarantuje!
Składniki
na formę o wymiarach 22x22 cm:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 i ½ szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 gramów zimnego masła, w plastrach
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
4 żółtka
3 łyżki cukru
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wkładamy do miski. Ciasto chłodzimy, w lodówce, przez około 1 godzinę.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy spód w temperaturze 200 stopni, przez około 18 minut, aż zacznie lekko brązowieć.
Nadzienie śliwkowe:
1 kg śliwek bez pestek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki kroimy na ćwiartki, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy.
Pianka:
4 białka
¾ szklanki cukru
80 gramów budyniu śmietankowego (lub waniliowego)
½ szklanki oleju rzepakowego
Białka ubijamy na sztywno. Gdy piana jest ubita, partiami, po 1 łyżce wsypujemy cukier i na koniec budyń (proszek). Jako ostatni, nie przestając ubijania, wlewamy małym strumieniem olej.
Na podpieczony spód wykładamy śliwki, na nie piankę budyniową i na wierzch, ścieramy na tarce, na grubych oczkach, pozostałą część ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Owsiane ciasto ze śliwkami i budyniową pianką |
Składniki
na formę o wymiarach 22x22 cm:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 i ½ szklanki mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 gramów zimnego masła, w plastrach
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
4 żółtka
3 łyżki cukru
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wkładamy do miski. Ciasto chłodzimy, w lodówce, przez około 1 godzinę.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy spód w temperaturze 200 stopni, przez około 18 minut, aż zacznie lekko brązowieć.
Nadzienie śliwkowe:
1 kg śliwek bez pestek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki kroimy na ćwiartki, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy.
Pianka:
4 białka
¾ szklanki cukru
80 gramów budyniu śmietankowego (lub waniliowego)
½ szklanki oleju rzepakowego
Białka ubijamy na sztywno. Gdy piana jest ubita, partiami, po 1 łyżce wsypujemy cukier i na koniec budyń (proszek). Jako ostatni, nie przestając ubijania, wlewamy małym strumieniem olej.
Na podpieczony spód wykładamy śliwki, na nie piankę budyniową i na wierzch, ścieramy na tarce, na grubych oczkach, pozostałą część ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Owsiane ciasto ze śliwkami i budyniową pianką |
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńa jak smakuje ... wielbiciele śliwek i ciast owocowych będą zachwyceni - gwarantuję :)
OdpowiedzUsuń