Domowy syrop miętowy
Mięta to jeden z moich ulubionych smaków. Dlatego też powstał miętowy syrop, który idealnie pasuje do deserów, lodów, naleśników, kawy itd. Lato ucieka, a z nim cudowne smaki i zapachy, warto zatem zatrzymać je na dłużej...
Składniki:
1 szklanka świeżych liści mięty (mogą być z łodygami)
350 ml wody
350 gramów cukru
Umyte osuszone liście mięty umieszczamy w słoiku i zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Odstawiamy na min. 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy miętową wodę przez sitko, odciskając liście. Do wody dodajemy cukier i gotujemy syrop około 50 minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Syrop zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy, przestudzony syrop przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy lodówce.
Syrop miętowy |
Składniki:
1 szklanka świeżych liści mięty (mogą być z łodygami)
350 ml wody
350 gramów cukru
Umyte osuszone liście mięty umieszczamy w słoiku i zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Odstawiamy na min. 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy miętową wodę przez sitko, odciskając liście. Do wody dodajemy cukier i gotujemy syrop około 50 minut, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Syrop zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy, przestudzony syrop przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy lodówce.
Syrop miętowy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz