Puszyste, intensywnie czekoladowe ciasto z wiśniami
Fantastyczne, intensywnie pachnące i smakujące czekoladą
ciasto z dodatkiem wiśni. Puszyste, miękkie, po prostu pyszne… Idealne dla czekoladowych łasuchów ;)
Składniki:
na keksówkę
¾ szklanki śmietany 30 %
100 gram gorzkiej czekolady
2 jaja
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
2 łyżki kakao
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
¾ szklanki mrożonych wiśni
Jajo roztrzepujemy razem ze śmietaną i olejem.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Obie mąki mieszamy razem z kakao, cukrem i
proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy łyżką.
Formę smarujemy dokładnie masłem, wylewamy połowę ciasta i wykładamy połowę
wiśni. Wiśnie przykrywamy pozostałym ciastem i na wierzchu układamy resztę
wiśni lekko wciskając je w ciasto. Czekoladowe ciasto pieczemy około 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz