Jak smacznie i zdrowo rozpocząć dzień? Owsianka z żurawiną i smażonym jabłkiem
Wspaniałe, pożywne i zdrowe śniadanie. Owsianka to świetne
rozwiązanie dla osób będących na diecie, jest sycąca, stanowi źródło energii,
jest źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu, żelaza.
Żurawina działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo,
oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera błonnik, witaminy z grupy B, wapń, magnez,
potas, fosfor oraz żelazo.
Dodatkowo olej
kokosowy (na którym smażymy jabłka) nie odkłada się w postaci
tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm, redukuje poziom złego cholesterolu,
obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca, zawiera witaminy z grupy B, E i C, kwas
foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.
Dodatek słodkiego jabłka sprawi, że nie ma już potrzeby
dosładzać tak przygotowanego śniadania. Jeżeli jednak lubimy słodszą wersję
owsianki polecam użycie cukru kokosowego, nada on lekko karmelowego smaku oraz, co najważniejsze, jest źródłem magnezu, potasu, cynku oraz żelaza,
witamin z grupy B oraz C. Posiada on niski indeks glikemiczny (IG = 35) i może
być spożywany przez diabetyków. Jeżeli więc dosładzamy potrawy warto sięgnąć po
cukier kokosowy właśnie.
Bardzo
polecam Wam przygotowanie takiego zdrowego, wartościowego, odżywczego śniadania,
bo to w końcu najważniejszy posiłek jaki zjadamy w ciągu dnia, warto zatem
zadbać o siebie i swoje zdrowie.
Składniki:
na 1 porcję:
2/3 szklanki płatków owsianych górskich
2 szklanki mleka lub wody
1 jabłko
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 -2 łyżki suszonej żurawiny
opcjonalnie cukier kokosowy
Płatki owsiane zalewamy gotującą wodą (lub ciepłym mlekiem) i gotujemy około 10-15
minut, aż płatki zmiękną. Jabłko
kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy kawałki
jabłka. Gotową owsiankę przekładamy do miski
(talerza) dodajemy suszoną żurawinę i usmażone jabłka razem z olejem kokosowym.
Mieszamy wszystko razem (opcjonalnie posypujemy cukrem kokosowym) i pyszne
pożywna śniadanie mamy gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz