Kruche babeczki z konfiturą z czerwonej cebuli serem feta i świeżymi ziołami
Wspaniałe po prostu! Wypróbujcie, a nie będziecie żałować bo smakują wyśmienicie. Ciekawa w smaku konfitura z czerwonej cebuli na czerwonym winie, do tego ser feta i świeże zioła. Do tego bardzo efektownie się prezentują i mogą stanowić oryginalne urozmaicenie niejednej imprezy;)
Składniki:
na 10 babeczek
Ciasto kruche:
120 gram mąki
45 gram cukru pudru
1 żółtko
70 gram zimnego masła
Masło kroimy w cienkie plasterki i z wszystkich składników szybko
zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy na około 60 minut do
lodówki.
Foremki na babeczki dokładnie smarujemy masłem. Ciastko
rozwałkowujemy na 2-3 milimetry, wycinamy z ciasta kółka
wielkości foremek i wylepiamy nimi wysmarowane foremki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy
babeczki około 25 minut, do momentu aż ciasto lekko zbrązowieje.
Nadzienie:
4 czerwone cebule
1 łyżeczka oleju roślinnego np. rzepakowego
1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
1 łyżeczka octu winnego
3 łyżki cukru
dodatkowo : ser feta i zioła np. tymianek, bazylia, rozmaryn
Cebule kroimy w piórka i wsypujemy do rondelka z rozgrzanym
olejem. Podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy cukier, dolewamy wino i ocet.
Mieszając od czasu do czasu gotujemy konfiturę, aż płyn odparuje, około 30
minut.
Na spód upieczonych babeczek kruszymy fetę, wykładamy
konfiturę z cebuli. Na wierzch ponownie układamy pokruszony ser oraz posypujemy świeżymy ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz