Gorąca czekolada z bitą śmietaną i orzechami laskowymi
W zimowy, mroźny wieczór kubek gorącej czekolady jest jak magiczny eliksir:) Każdego wielbiciela czekolady nie trzeba chyba specjalnie namawiać.
Składniki:
na 2 porcje
330 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki mleka
150 gram czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
1/3 szklanki orzechów laskowych
opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru
Połowę śmietanki 30% i mleko umieszczamy w rondelku. Dodajemy
połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszając podgrzewamy, aż czekolada się roztopi
i stanie się gorąca. Dodajemy zmielone orzechy laskowe (zostawiamy około 1 łyżkę
mielonych orzechów do posypania śmietanki).
Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywno mikserem.
Opcjonalnie, jeśli jesteśmy wyjątkowymi amatorami słodyczy, podczas ubijania
dodajemy do śmietanki 1-2 łyżki cukru pudru.
Do kubków (pucharków) wylewamy gorącą czekoladę na około 2/3
wysokości, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy zmielonymi orzechami
laskowymi.
Smacznego!
Gdyby nie to, że taka czekolada jest bombą kaloryczną przyrządzałabym ją chyba codziennie. Nic tak nie poprawia mi humoru. Fajne porady jak ją przyrządzić znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ i muszę przyznać, że korzystam z tych bardzo często. Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuń