Biszkoptowe ciasto z czereśniami
Czerwiec to wspaniałe smaki i wspaniałe zapachy. To sama słodycz, słońce, śpiew ptaków o poranku.. To czas na zbieranie wspomnień, by potem karmić nimi duszę przez długie jesienne i zimowe wieczory.
Czerwiec to oczywiście słodkie, soczyste polskie czereśnie. Gdy już najemy się tymi świeżymi tak, że najdzie nas ochota na coś innego, to powstaje ciasto. Ciasto z czereśniami, ach... słodkie pyszności. Lekkie, delikatne, czerwcowe smaki.
Zapraszam:)
Składniki:
na formę o średnicy 23 cm
5 jaj, oddzielnie białka i żółtka
190 gramów cukru
120 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
80 g masła, roztopionego i przestudzonego
330 gramów czereśni bez pestek, wydrylowanych
cukier puder do oprószenia
W misie miksera ucieramy na puszysty krem żółtka oraz 160 gramów cukru (przez około 4 minuty). W osobnej misce ubijamy białka, na sztywną pianę,pod koniec dodając 30 gramów cukru.
Do kremu z żółek dodajemy 1/3 ubitej piany i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałą część piany, mieszamy delikatnie, do połączenia składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (nie ma potrzeby jeżeli używamy silikonowej formy). Do formy przelewamy i wyrównujemy ciasto. Na wierzch wykładamy czereśnie, podczas pieczenia opadną na spód.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Czereśnie
Julian Tuwin
Rwałem dziś rano czereśnie,
Ciemno-czerwone czereśnie,
W ogrodzie było ćwierkliwie,
Słonecznie, rośnie i wcześnie.
Gałęzie, jak opryskane
Dojrzałą wiśni jagodą,
Zwieszały się omdlewając,
Nad stawu odniebną wodą.
Zwieszały się, omdlewając
I myślą tonęły w stawie,
A plamki słońca migały
Na lśniącej, soczystej trawie.
Czerwiec to oczywiście słodkie, soczyste polskie czereśnie. Gdy już najemy się tymi świeżymi tak, że najdzie nas ochota na coś innego, to powstaje ciasto. Ciasto z czereśniami, ach... słodkie pyszności. Lekkie, delikatne, czerwcowe smaki.
Zapraszam:)
Składniki:
na formę o średnicy 23 cm
5 jaj, oddzielnie białka i żółtka
190 gramów cukru
120 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
80 g masła, roztopionego i przestudzonego
330 gramów czereśni bez pestek, wydrylowanych
cukier puder do oprószenia
W misie miksera ucieramy na puszysty krem żółtka oraz 160 gramów cukru (przez około 4 minuty). W osobnej misce ubijamy białka, na sztywną pianę,pod koniec dodając 30 gramów cukru.
Do kremu z żółek dodajemy 1/3 ubitej piany i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem do pieczenia i pozostałą część piany, mieszamy delikatnie, do połączenia składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (nie ma potrzeby jeżeli używamy silikonowej formy). Do formy przelewamy i wyrównujemy ciasto. Na wierzch wykładamy czereśnie, podczas pieczenia opadną na spód.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Czereśnie
Julian Tuwin
Rwałem dziś rano czereśnie,
Ciemno-czerwone czereśnie,
W ogrodzie było ćwierkliwie,
Słonecznie, rośnie i wcześnie.
Gałęzie, jak opryskane
Dojrzałą wiśni jagodą,
Zwieszały się omdlewając,
Nad stawu odniebną wodą.
Zwieszały się, omdlewając
I myślą tonęły w stawie,
A plamki słońca migały
Na lśniącej, soczystej trawie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz