Cynamonowe ciasto ze śliwkami
Lato to magiczny czas. W tym roku upalne i wyjątkowo długie. Ale też dzięki temu nadmiarowi słońca (którego według mnie nigdy za dużo) mamy masę regionalnych, słodkich polskich owoców. A śliwki, och uwielbiam. Te pieczone jeszcze bardziej niż świeże. Cynamonowe ciasto ze śliwkami jest delikatne, puszyste, pachnące, słodkie no i oczywiście śliwkowe:) Komu kawałek?
Składniki
Na formę 21x21 cm
300 gramów mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
110 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego
150 ml oleju rzepakowego
1 kg śliwek, bez pestek
Jaja, jogurt i olej mieszamy trzepaczką by dokładnie połączyć składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cukrem. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy ciasto łyżką.
Ciasto przelewamy do formy silikonowej, lub wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch układamy śliwki (rozcięciem do góry, skórką do dołu). I lekko wciskamy je w ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Składniki
Na formę 21x21 cm
300 gramów mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
110 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego
150 ml oleju rzepakowego
1 kg śliwek, bez pestek
Jaja, jogurt i olej mieszamy trzepaczką by dokładnie połączyć składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cukrem. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy ciasto łyżką.
Ciasto przelewamy do formy silikonowej, lub wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch układamy śliwki (rozcięciem do góry, skórką do dołu). I lekko wciskamy je w ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz