Puszyste babeczki z cytrynowym mascarpone
Ale są pyszne, puszysta babeczka i kremowe nadzienie o cytrynowym smaku sprawiają, że sięgasz po kolejną … i kolejną ;)
Składniki:
na 12 babeczek
Nadzienie:
250 gramów mascarpone
skórka otarta ze sparzonej cytryny
1 łyżka cukru pudru
Ciasto:
330 gramów mąki pszennej
½ szklanki oleju rzepakowego
160 gramów cukru
2 jaja
200 gramów jogurtu greckiego
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem oraz skórką z cytryny. Odstawiamy.
Jaja ucieramy mikserem razem z cukrem, przez około 3 minuty. Nie przestając miksować, małym strumieniem, wlewamy olej i dodajemy jogurt grecki oraz sok z cytryny.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy wszystko łyżką, by składniki się połączyły.
Do każdej foremki nakładamy ciasto, na ½ jej wysokości, wykładamy około łyżkę nadzienia i przykrywamy ciastem do wysokości ¾ foremki.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 19 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Babeczki z cytrynowym mascarpone |
Babeczki z cytrynowym mascarpone |
Składniki:
na 12 babeczek
Nadzienie:
250 gramów mascarpone
skórka otarta ze sparzonej cytryny
1 łyżka cukru pudru
Ciasto:
330 gramów mąki pszennej
½ szklanki oleju rzepakowego
160 gramów cukru
2 jaja
200 gramów jogurtu greckiego
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem oraz skórką z cytryny. Odstawiamy.
Jaja ucieramy mikserem razem z cukrem, przez około 3 minuty. Nie przestając miksować, małym strumieniem, wlewamy olej i dodajemy jogurt grecki oraz sok z cytryny.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy wszystko łyżką, by składniki się połączyły.
Do każdej foremki nakładamy ciasto, na ½ jej wysokości, wykładamy około łyżkę nadzienia i przykrywamy ciastem do wysokości ¾ foremki.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 19 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Babeczki z cytrynowym mascarpone |
Babeczki z cytrynowym mascarpone |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz