Wielkanocne zające - maślane herbatniki z różowym lukrem
Maślane kruche herbatniki z różowym lukrem to propozycja nie tylko dla najmłodszych wielbicieli słodkości. Ciasteczka są pyszne, maślane, kruche. A udekorowane wielkanocnie, pięknym różowym lukrem i ogonkami z pianek na pewno zachwycą też wyglądem. Świetnie sprawdzą się również jako dekoracja wielkanocnego stołu.
Składniki na 3 blachy ciastek:
200 gram mąki
150 gram zimnego masła, pokrojonego na plastry
110 gram cukru
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, by się schodziło.
Schłodzone ciasto wałkujemy, na grubość 3 milimetrów. Foremką wykrawamy ciastka i układamy je w niewielkich odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (aż zaczną lekko brązowieć). Upieczone ciastka studzimy.
Różowy lukier:
1 łyżka soku z cytryny
4-5 łyżek cukru pudru
Kilka kropli ekstraktu z buraków czerwonych
Opcjonalnie :
Pianki
Sok z cytryny dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, lukier powinien być gęsty. Do lukru dodajemy kilka kropli ekstraktu z buraków czerwonych by uzyskać różowy kolor.
Ciastka dekorujemy lukrem i jeżeli mamy foremki w kształcie królików możemy z okrągłych pianek wyciąć małe ogonki.
Smacznego!
Herbatniki maślane |
Herbatniki maślane |
Składniki na 3 blachy ciastek:
200 gram mąki
150 gram zimnego masła, pokrojonego na plastry
110 gram cukru
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, by się schodziło.
Schłodzone ciasto wałkujemy, na grubość 3 milimetrów. Foremką wykrawamy ciastka i układamy je w niewielkich odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (aż zaczną lekko brązowieć). Upieczone ciastka studzimy.
Różowy lukier:
1 łyżka soku z cytryny
4-5 łyżek cukru pudru
Kilka kropli ekstraktu z buraków czerwonych
Opcjonalnie :
Pianki
Sok z cytryny dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, lukier powinien być gęsty. Do lukru dodajemy kilka kropli ekstraktu z buraków czerwonych by uzyskać różowy kolor.
Ciastka dekorujemy lukrem i jeżeli mamy foremki w kształcie królików możemy z okrągłych pianek wyciąć małe ogonki.
Smacznego!
Herbatniki maślane |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz