Świąteczne ciastka makowo pomarańczowe
Nastał ten piękny przedświąteczny czas, gdy pieczenie ciastek ma wyjątkowy urok, a zwłaszcza gdy angażujemy w to dzieci. Taki chwile zostają w pamięci na długo i warto tego czasu nie zmarnować tylko i wyłącznie na bieganie po sklepach i sprzątanie :)
Dzisiaj proponuję Wam pyszne, pachnące świętami, kruche ciastka pomarańczowo makowe. Proste do wykonania dlatego warto wciągnąć dzieci w ich przygotowanie.
Składniki
Na 3 blachy ciastek
180 gram zimnego masła, pokrojonego w plastry
150 gram mąki pszennej razowej
100 gram mąki pszennej
180 gram cukru pudru
2 jaja
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
1 łyżka suchego maku
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i wstawiamy na około 30 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 3 mm i wykrawamy ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż ciastka lekko się zezłocą, im mniejsze ciastka tym krótszy czas pieczenia). Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
Dzisiaj proponuję Wam pyszne, pachnące świętami, kruche ciastka pomarańczowo makowe. Proste do wykonania dlatego warto wciągnąć dzieci w ich przygotowanie.
Kruche ciastka makowo pomarańczowe |
Składniki
Na 3 blachy ciastek
180 gram zimnego masła, pokrojonego w plastry
150 gram mąki pszennej razowej
100 gram mąki pszennej
180 gram cukru pudru
2 jaja
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
1 łyżka suchego maku
|
Smacznego!
|
wyglądają pysznie, od razu bym po kilka sięgnęła ;)
OdpowiedzUsuń