Ciastka z masłem orzechowym

Pokochałam masło orzechowe! Śmiałe to wyzwanie, ale jednak muszę to przyznać:) A te ciastka … są pyszne! Robię je już kolejny raz, tym razem powstały z olejem kokosowym (olej kokosowy można zastąpić masłem, około 50 gram) i mąką pełnoziarnistą.I w takiej zdrowszej wersji smakują mi najbardziej. Ciastka świetnie nadają się na przekąskę do pracy. 
Spróbujcie koniecznie!


Składniki:

¾ szklanki masła orzechowego
1  szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
¾ szklanki drobnego nierafinowanego brązowego cukru
2 duże jaja
1 i ½  łyżki oleju kokosowego w płynnej postaci*

W misce umieszczamy jaja, masło orzechowe, olej kokosowy i cukier. Miksujemy mikserem do uzyskania konsystencji gładkiej masy. Dodajemy oba rodzaje mąki wymieszanej z sodą i  krótko miksujemy na małych obrotach. Z ciasta formujemy kulki (1 łyżka ciasta na 1 kulkę). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciastka, w odstępach, gdyż urosną podczas pieczenia.  Blachę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 17 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 



*Olej kokosowy, który ma konsystencję stałą, doprowadzamy do postaci płynnej np. umieszczając w szklance 2 łyżki oleju i wstawiając szklankę do miski z ciepłą wodą (nie gorącą), olej kokosowy rozpuszcza się już w temperaturze około 25 stopni C.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger