Czekoladowo - orzechowe trufle

Pyszne małe smakołyki :) Świetne do popołudniowej kawy. I tak proste do przygotowania.










Składniki
*na około 15 trufli
250 gram mascarpone
100 gram czekolady deserowej
garść posiekanych orzechów laskowych (lub brazylijskich)
zmielone orzechy i/lub gorzkie kakao do obtoczenia

Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Mascarpone krótko miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i posiekane orzechy. Miksujemy wszytko tylko do połączenia składników. Masę umieszczamy w lodówce (lub zamrażarce) by ją schłodzić, aż będzie na tyle sztywna aby formować z niej kulki.
Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w zmielonych orzechach  lub kakale.
Przed podaniem schładzamy trufle w lodówce.
*Jeśli nie podajemy trufli dzieciom można do masy dolać łyżkę alkoholu (np. czekoladowego likieru).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger